Αισιοδοξία για το Κοίτασμα στο «Ονησίφορος» Παρά το Μικρό Περιεχόμενό του

 

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η γεώτρηση στο πεδίο «Ονισήφορος Δυτικό» με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον διφορούμενα, καθώς από τη μία βρέθηκε κοίτασμα με την προβλεπόμενη γεωλογική διαμόρφωση, ωστόσο το περιεχόμενό του δεν είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες,

Πρόκειται για την προκαταρκτική γεώτρηση, ωστόσο οι ολοκληρωμένες αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, παρά την απογοήτευση που φέρνει εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα, στις TOTAL και ΕΝΙ που διενεργούν τη γεώτρηση, αλλά και την ExxonMobil που παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά αντίθετα, χαρακτηρίζεται ως επιτυχία και έφερε αισιοδοξία. Κι αυτό επειδή επιβεβαίωσε το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον οποίο, το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ίδια γεωλογικά και άλλα συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ δημιουργεί πολύ μεγάλες ελπίδες.

«Έστω και αν ο συγκεκριμένος αποταμιευτήρας δεν είναι αρκούντως μεγάλος να ικανοποιήσει από μόνος του τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας, η ανεύρεσή του είναι σημαντική,» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ενεργειακών εταιρειών, ο εντοπισμός των ίδιων συστατικών που δημιούργησαν και το Ζορ προκαλεί πολύ μεγάλες ελπίδες.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», έφτασε στο κοίτασμα, βρίσκοντας ακριβώς τη γεωλογική δομή, την ποιότητα και είδος πετρωμάτων που προσδοκούσαν, με την αναμενόμενη πορότητα που υπόσχεται καλή ποιότητα και ποσότητα φυσικού αερίου.

Μάλιστα, οι έρευνες για τεχνολογική αξιολόγηση του κοιτάσματος, που έγιναν με τη «μέθοδο βεντούζας τοιχώματος», που δίνει διάφορα σημαντικά στοιχεία, αλλά και μετρήσεις ρυθμού ροής φυσικού αερίου εξαιρετικής ακρίβειας, επιβεβαίωσαν ότι το κοίτασμα είχε τα αναμενόμενα μέσω ερμηνείας των σεισμογραφικών δεδομένων χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τρεις διαστάσεις του. Όμως, το αέριο που περιέχεται σε αυτό, υπολογίζεται –με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις– σε ποσότητες που δεν φτάνουν στο 1 τρις κ. πόδια.

Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι υπήρξε μέσα στους αιώνες διαρροή αερίου μέσα από το «μπαλόνι» του κοιτάσματος, μείωση της εσωτερικής πίεσης και η επακόλουθη σε τέτοιες περιπτώσεις εισροή νερού. Μάλιστα, μία από ερμηνείες που δίδονται μεταξύ των ειδικών γεωλόγων, είναι το αέριο να διέρρευσε με τους μεγάλους σεισμούς του 420 μ.Χ. που περιγράφει ο Άγιος Ονισήφορος ή σε άλλη παρόμοια σεισμική δραστηριότητα δεκάδες αιώνες πριν.

Τα πρώτα συμπεράσματα της γεώτρησης, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια. Όμως με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Αφενός γιατί από τη γεώτρηση «Ονισήφορος Δυτικό 1» οι ίδιοι –όπως και σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς υπουργείου Ενέργειας– εξ αρχής έλεγαν ότι δεν περιμένουν μεγάλο κοίτασμα αλλά επιβεβαίωση της γεωλογικής ερμηνείας τύπου «Ζορ», δηλαδή για κοιτάσματα σε υφάλους ασβεστολίθων γύρω από τον Ερατοσθένη.

Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ανάλυσης που έδωσε η ΕΝΙ και δικαιώθηκε με το «Ζορ», τώρα επιβεβαιώνεται με τη γεώτρηση στο «Ερατοσθένης Δυτικό 1» σημειώνουν οι ειδικοί των εμπλεκόμενων εταιρειών. Εξάλλου, όπως αναφέρουν στον «Φιλελεύθερο», ο συγκεκριμένος στόχος επιλέγηκε όχι γιατί εντοπιζόταν μεγάλο κοίτασμα, αλλά επειδή είχε τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά για επιβεβαίωση του «Ζορ». Οι προσδοκίες ήταν για κατά μερικές φορές πολλαπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου.

Όμως, τα αποτελέσματα του «Ερατοσθένης 1», έδειξαν πιο καθαρά τους επόμενους στόχους γεωτρήσεων.

Να σημειωθεί ότι επίκεινται μέχρι και το φθινόπωρο του 2018 ακόμα πέντε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται δύο –ενδεχομένως και τρεις– γεωτρήσεις από την ΕΝΙ από μόνη της και σε συνεργασία με την ΤΟΤΑL, ανάλογα με το σε ποιο τεμάχιο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα έχουμε το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους από την ExxonMobil σε ισάριθμους στόχους στο «11» και ακόμα μία από την ΤΟΤΑL – πιθανότατα στο «Ονισήφορος Ανατολικό».

Η τελευταία χρονικά αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς μετά την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της γεώτρησης που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Ενημερώνει την Τρίτη τη Βουλή ο Λακκοτρύπης

Μια πρώτη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 που διενεργούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ είχε την Παρασκευή από εκπροσώπους τους, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας επεξεργάζονται και αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους και την Τρίτη, ο κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εταιρείες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr