Λακκοτρύπης: Λιγότερα από 0,5 τρις. κ.π. τα αποθέματα στο "Ονησιφόρος"

 

Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατέδειξε η γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονησίφορος", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε διάσκεψη Τύπου την Τρίτη για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Τα αποτελέσματα αυτά, σημείωσε, δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο ανέφερε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής  ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζορ".

Όπως είπε, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης χτίστηκε πάνω στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος ΖΟΡ, γι’ αυτό και ήταν επιτυχής.

“Η σημασία του Ονησίφορου, είναι μεγάλη γιατί απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο του ΖΟΡ υπάρχει και δουλεύει και αυτό δίνει θετική προοπτική για τις δομές που έχουν εντοπιστεί και σε άλλα τεμάχια”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι “επιθυμούμε ανακάλυψη που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη το συντομότερο δυνατόν, αλλά κάθε γεώτρηση μας βοηθάει να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η κοινοπραξία, εντός 30 ημερών, θα παρουσιάσει τα λεπτομερή αποτελέσματα και θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν προτίθεται να προχωρήσει σε επαναληπτική γεώτρηση στο ίδιο τεμάχιο.

“Αν υπάρχει φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ, θα το βρούμε”, είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διέπεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η γεωλογία είναι κάτι στο οποίο “δεν έχουμε καμία επιρροή”.

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε εταιρίες μεγάλης εμβέλειας με το οικονομικό υπόβαθρο και την τεχνολογία που απαιτείται για να προχωρήσουν με τις έρευνες”, τόνισε.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr