Έγκαιρος διαχωρισμός, θεαματική ανάπτυξη, φθηνά τιμολόγια: Τα credits της αγοράς στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

 

Χρήστος Στεφάνου

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για το 1ο εξάμηνο 2017, αλλά και όσα αναφέρθηκαν στα εγκαίνια του περιπτέρου της εταιρείας στη ΔΕΘ, φαίνεται ότι η αγορά έχει καταγράψει την εντυπωσιακή πορεία της και της αναγνωρίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ στους διαδρόμους της ΔΕΘ, ενώ τα σχόλια στελεχών από τον επιχειρηματικό, τον αυτοδιοικητικό, αλλά και τον πολιτικό χώρο σημειώνουν ότι η εταιρεία όχι μόνον λειτούργησε πολύ γρήγορα με βάση τις προβλέψεις του νέου καθεστώτος, αλλά έχει την πιο ραγδαία ανάπτυξη, τα φθηνότερα τιμολόγια και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Το πρώτο που αναγνωρίζεται στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ότι  ολοκλήρωσε κάτι παραπάνω από έγκαιρα όλη τη σύνθετη διαδικασία που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό. Από τις 30 Δεκεμβρίου του 2016 η εταιρεία λειτουργεί με απόλυτο νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό, ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου μέσα στα όρια της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βασική της δουλειά την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του δικτύου.

Το δεύτερο που πιστώνεται η εταιρεία είναι ότι πέτυχε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς… «μουτζούρες», αλλά  και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να εγγυάται ότι η ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά στην οποία ήδη βαδίζει θα έχει και συνέχεια.

Έχει κάθε λόγο, λοιπόν, ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ να επιχαίρει ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί πρότυπο λειτουργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από 16 χρόνια ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό διαμορφώθηκε σε 54% το έτος 2016, ο οποίος είναι κατά πολύ υψηλότερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για αντίστοιχη χρονική περίοδο ανάπτυξης του δικτύου. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφερθεί  ότι διείσδυση άνω του 50% δεν είχε επιτευχθεί σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ούτε μετά από 25 χρόνια!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, παρότι είχε την υποχρέωση προσαρμογής στο νέο πλαίσιο λειτουργίας, μια διαδικασία επίπονη, κατόρθωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να αυξήσει τις νέες συνδέσεις κατά 60,3% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας παράλληλα στο ίδιο διάστημα αύξηση 28% στους όγκους φυσικού αερίου που διένειμε, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016!

Η αναπτυξιακή δυναμική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αντανακλάται και στο γεγονός ότι τα τιμολόγια διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των αποδοτικών επενδύσεων δικτύου, των Διεθνών Διαγωνισμών εκτέλεσης έργων δικτύου και παροχετευτικών αγωγών, καθώς και του λειτουργικού κόστους της Εταιρείας.

Όπως διαβεβαιώνουν τα στελέχη της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δε βάζει φρένο εδώ, καθώς με την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την περίοδο 2017-2021, ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό αναμένεται να ανέλθει σε 58% στα τέλη του έτους 2021, ώστε στις περιοχές εντός των γεωγραφικών ορίων να διανέμεται αέριο έως και το 2036 μόνο από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Συνολικά, βάσει του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επενδύσει 97 εκατ. ευρώ σε δίκτυα και υποδομές για την περίοδο 2017-2021, με στόχο αύξηση του συνολικού μήκους του δικτύου της κατά 20%, μέσω της επέκτασής του στις υφιστάμενες περιοχές (12 Δήμους στη Θεσσαλονίκη και 7 στη Θεσσαλία), καθώς και σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλία, με άλλα 61.000 νοικοκυριά να προστίθενται στη χρήση του φυσικού αερίου.

Άλλωστε, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των Τοπικών Αρχών, καθώς τηρούνται οι εξαγγελίες της για τον προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής των  επεκτάσεων του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, επειδή το δίκτυό της επεκτείνεται ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς είναι δέσμευση για τους μετόχους και τη διοίκηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η περαιτέρω διείσδυση και να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr