Ρεύμα-αέριο και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις, τα νέα συνδυαστικά πακέτα της ΕΠΑ Αττικής

 

Γιώργος Φιντικάκης

Πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν από τον Ιανουάριο του 2018 τα συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής, που θα συνοδεύονται από υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας μεταφέροντας στην Ελλάδα την εμπειρία ευρωπαϊκών ονομάτων. 

Η εταιρεία, της οποίας η άδεια προμηθευτή ρεύματος για 400 μεγαβάτ, με διάρκεια 20 έτη, εγκρίθηκε χθες από τη ΡΑΕ, πρόκειται μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσει εκτεταμένη καμπάνια, τόσο για τα πακέτα ρεύματος-αερίου, όσο και για τις προσφορές που θα τα συνοδεύουν. Αυτές θα εστιάζουν σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, κτίρια και επιχειρήσεις, και τη καμπάνια της εταιρείας θα συνοδεύει η ανακοίνωση συνεργασιών με μεγάλα ονόματα του χώρου από τη Δυτική Ευρώπη, τα οποία και θα ανακοινωθούν προσεχώς. 

Η καμπάνια θα απευθύνεται προφανώς στους 340.000 πελάτες της ΕΠΑ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τα οποία και η εταιρεία έχει κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης, εστιάζοντας στις δυνατότητες που θα παρέχουν τα νέα πακέτα για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας με μετρήσιμη και μακροχρόνια εξοικονόμηση.

Εκεί ακριβώς θα ποντάρει και η ΕΠΑ, πολλώ δε μάλλον όταν η ανταπόκριση των πελατών της για τέτοιες νέες συνδυαστικές υπηρεσίες είναι μεγάλη, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς έρευνες που διεξάγει. 

Είτε πρόκειται για ρεύμα, είτε για αέριο, όλοι όσοι έχουν εμπειρία στην αγορά λιανικής, γνωρίζουν ότι τα συνδυαστικά πακέτα εξοικονόμησης έχουν μεγαλύτερη αξία από τις οποιεσδήποτε συγκυριακές "εκπτώσεις" στην τιμή. Οι τελευταίες μπορεί να είναι πρόσκαιρες, ενώ η ενεργειακή απόδοση σε μια εγκατάσταση έχει σταθερά χαρακτηριστικά.

Από το 2018 και μετά, οπότε και η ΕΠΑ Αττικής θα πάψει να δεσμεύεται – και για τους οικιακούς καταναλωτές - από τα συμβόλαια με τη ΔΕΠΑ, εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω το κόστος του αερίου που προμηθεύεται και άρα να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή του. Πάντως στο φυσικό αέριο, μόνο ένα μικρό μέρος του τιμολογίου σχετίζεται με το εμπόρευμα, αφού η τιμή του συνδέεται κυρίως με εκείνη του πετρελαίου. Το τελευταίο ενάμισι χρόνο το αργό έχει αυξηθεί από 34 δολάρια σε 55 δολάρια.

Η κίνηση της ΕΠΑ Αττικης, που ελέγχεται κατά 51% από τη ΔΕΠΑ και 49% από τη Shell, είναι "επιθετική" και "αμυντική" ταυτόχρονα. "Επιθετική", επειδή η εταιρεία έχει ζυγίσει τις ευκαιρίες που διανοίγονται στο ρεύμα, πολλώ δε μάλλον όταν διαθέτει έτοιμο δικό της πελατολόγιο. "Αμυντική", καθώς θέλει με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει τους 340.000 υφιστάμενους πελάτες στο χαρτοφυλάκιό της, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2018 η αγορά φυσικού αερίου απελευθερώνεται πλήρως. Σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα κάθε οικιακός καταναλωτής αερίου στην Ελλάδα θα μπορεί να επιλέξει τον προμηθευτή του σε φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΠΑ Αττικής, όπως και οι αντίστοιχες σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, θα περάσουν από τον σημερινό προστατευτισμό της μονοπωλιακής αγοράς στον ανταγωνισμό. Στο χώρο ετοιμάζονται να μπουν πολλοί νέοι παίκτες προμηθεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φυσικό αέριο, και διεκδικώντας φυσικά το πελατολόγιο της ΕΠΑ. Οσο για την αγορά φυσικού αερίου προς επιχειρήσεις, αυτή έχει απελευθερωθεί εδώ και καιρό.

Εκτός των 340.000 πελατών, ευκαιρία για την ΕΠΑ Αττικής συνιστά και το γεγονός ότι πάνω σε δίκτυο αερίου στο Λεκανοπέδιο βρίσκονται επιπλέον 700.000 νοικοκυριά, δίχως ακόμη να έχουν συνδεθεί. Ενα θέμα βέβαια αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ναι μεν στο φυσικό αέριο είναι πολύ μικρότερες απ’ ότι στο ρεύμα, εκτιμάται ωστόσο ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται, όσο θα μεγαλώνει η αγορά. Παλαιότερα στοιχεία είχαν δείξει ότι ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΠΑ Αττικής έχει μόλις το 2%-3% επί των 100.000 συνδέσεων που αντιστοιχούν σε 340.000 πελάτες. 

Κλειδί της επικοινωνιακής καμπάνιας της ΕΠΑ θα είναι ότι η εταιρεία κουβαλά πίσω της 160 χρόνια εμπειρίας (φωταέριο).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr