Επενδύσεις 5 δισ ευρώ από την Exxon Mobil για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Κρήτη

 

Γιώργος Φιντικάκης

Το κολοσσιαίο ποσό των 5 δισ ευρώ έχει δεσμεύσει η Exxon Mobil για επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το είπε απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές από το βήμα του Road Show του Λονδίνου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, επικαλούμενος ανάμεσα σε μια σειρά από έργα, και τη περίπτωση της ExxonMobil, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. 

Πράγματι, οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να βάλει το ποσό αυτό στην άκρη για την Ελλάδα, εφόσον όλα πάνε καλά. Παραγνώρισε βέβαια ο κ. Παπαδημητρίου το γεγονός ότι για τη Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, και η Exxon μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ, συμμετέχουν σε αυτόν, δεν τον έχουν κερδίσει, γιατί πολύ απλά, αυτός δεν έχει ακόμη λήξει. Μπορεί για παράδειγμα να εμφανιστεί αύριο η Checron και να δώσει περισσότερα ή μπορεί ο διαγωνισμός να ναυαγήσει. Ο υπουργός θα όφειλε επίσης να γνωρίζει, ότι ακόμη στην Ελλάδα, πετρέλαια, πλην του Πρίνου, δεν έχουμε βρεί. Επομένως τα 5 δισ. ευρώ, ναι μεν έχουν δεσμευτεί, τούτο όμως δεν σημαίνει και ότι μπορεί να προσμετρώνται στις δρομολογημένες επενδύσεις όπως επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Οικονομίας, προχωρώντας σε μια δήλωση πρωθύστερη των πράξεων, παγίδα που για να είμαστε ειλικρινής έχει αποφύγει ο Γ.Σταθάκης.

Θυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών για τα δύο οικόπεδα (Νότια και ΝΔ της Κρήτης) εκπνέει το Δεκέμβριο, δηλαδή εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΔΕΥ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός στην Κρήτη αφορά την περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» με εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την περιοχή «Δυτικά Κρήτης» με εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι προσφορές προβλέπεται να αξιολογηθούν εντός 60 ημερών και η σύμβαση μίσθωσης θα συναφθεί, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr