ΕΒΙΚΕΝ σε ΡΑΕ : Να μειωθούν οι ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, όχι να αυξηθούν προς όφελος του αυριανού επενδυτή

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, το σενάριο της "εμπροσθοβαρούς υπερανάκτησης" της ανακτήσιμης διαφοράς υπέρ του ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύει η ΕΒΙΚΕΝ με χθεσινή της επιστολή προς τη ΡΑΕ.

 

Στο κείμενο της επιστολής που εστάλη ενόψει της αναθεώρησης από την Αρχή του μηχανισμού και των χρεώσεων του αερίου, ο σύνδεσμος των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, της ζητά να περάσει την "υπερανάκτηση" της ανακτήσιμης διαφοράς στη μείωση των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ. Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή η ΡΑΕ τη διοχετεύσει προς όφελος του αυριανού αγοραστή της εταιρείας, αυτό θα οδηγήσει σε νέες επιβαρύνσεις στις ταρίφες, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να επισημαίνουν ότι επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

 

Το πρόβλημα όπως έχει συχνά αναδείξει το "Energypress" σχετίζεται με τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ ως προς το "πως" θα κατανεμηθεί το φετινό έσοδο του ΔΕΣΦΑ, που ως γνωστό είναι ρυθμιζόμενο και καθορίζεται με βάση την κατανάλωση. 

 

Η αρχική εκτίμηση για την φετινή κατανάλωση έκανε λόγο για 37,5 τεραβατώρες (TWh), γεγονός που σημαίνει ότι τα τιμολόγια (οι λεγόμενες "ταρίφες") του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηαν με βάση την παραδοχή ότι θα είχε φέτος έσοδο 160 εκατ. ευρώ.


 

Η αγορά όμως έχει ήδη υπερβεί αυτό το νούμερο. Κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, η πραγματική κατανάλωση έχει ήδη ξεπεράσει τις 38 TWh, γεγονός που σημαίνει ότι έχει υπερκαλυφθεί η αρχική εκτίμηση, και ενώ εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει στις 45 TWh. Στην πράξη έχουν μέχρι σήμερα προκύψει επιπλέον έσοδα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα ποσά λόγω αυξημένης κατανάλωσης μπορεί και να υπερβούν τα 230 εκατ. ευρώ. 

 

Με βάση όμως τον ισχύοντα κανονισμό τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), η αύξηση της κατανάλωσης, μεταφράζεται σε μείωση των τιμολογίων, καθώς το ίδιο προσδοκώμενο έσοδο, ανακτάται από μεγαλύτερο όγκο αερίου. Αρα η αυξημένη ζήτηση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μειώσεις των ταριφών, όχι σε αύξηση. 

 

Από τη πλευρά της η ΡΑΕ προωθεί αλλαγές, που θα τεθούν το συντομότερο δυνατό σε διαβούλευση, ως προς το τρόπο προσδιορισμού του ετήσιου εσόδου του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι ταρίφες θα μειώνονται  σε περιόδους "υπερανάκτησης", και θα αυξάνουν μόνο όταν υπάρχει "υποανάκτηση".

 

Η βιομηχανία ωστόσο ανησυχεί από τα όσα βλέπουν τελευταίως το φως της δημοσιότητας με αφορμή το διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Τα σενάρια αυτά μιλούν για σημαντική "υπερανάκτηση" του απαιτούμενου εσόδου από τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκτηση των 320 εκατ ευρώ που έχει λαμβάνειν, με στόχο αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρής, και εν προκειμένω να επικεντρωθεί στη πρώτη 10ετία. 

Αυτό υποστήριξε και το ΤΑΙΠΕΔ σε πρόσφατη συνάντηση στα γραφεία της ΡΑΕ. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος αυτής της "υπερανάκτησης" να διοχετευθεί για την ταχύτερη ανάκτηση της ανακτήσιμης διαφοράς των 320 εκατ. ευρώ, και το μικρότερο σκέλος να διοχετευθεί στη μείωση των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ. Το επιχείρημα του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι με την ταχύτερη ανάκτηση των "παλαιών οφειλών" της ανακτήσιμης διαφοράς, ο Διαχειριστής γίνεται περισσότερο ελκυστικός για τους επενδυτές, και συνεπώς μπορεί να αυξηθεί το προσδοκώμενο τίμημα.

Σε μια τέτοια ωστόσο περίπτωση, οι ταρίφες θα αυξηθούν, και αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος θα είναι οι βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις και οι τελικοί καταναλωτές. Εν μέσω αυτών των αντίθετων απόψεων, οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, η ΡΑΕ εξετάζει διάφορα μοντέλα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι καταλήγει σε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το 50% του ποσού θα κατευθυνθεί στη μείωση των τιμολογίων και το άλλο 50% σε ταχύτερη ανάκτηση της ανακτήσιμης διαφοράς.

Στην επιστολή της πάντως η ΕΒΙΚΕΝ προειδοποιεί ότι τη βρίσκει κάθετα αντίθετη η οποιαδήποτε παράκαμψη ή τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού τιμολόγησης κατά την αναθεώρηση του τιμολογίου ΕΣΦΑ, αφού θα οδηγήσει σε αυξήσεις.

Και επισημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κάνει χρήση της νομικής οδού, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως, τα τιμολόγια του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30% από την 1η/1/2017.

Στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που κοινοποιείται και στην ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η βιομηχανία επισημαίνει ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι εκτεθειμένος στον ανταγωνισμό, αφού ασκεί μονοπωλιακή και ρυθμιζόμενη δραστηριότητα. Επομένως δεν μπορεί να απευθύνεται σε επενδυτές που εκτός από εγγυημένο έσοδο και μηδενικό ρίσκο, απαιτούν επιπλέον γρήγορες και υψηλές αποδόσεις.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr