Βαθυμετρικές έρευνες για τον EastMed – Νέα τετραμερής των υπουργών Ενέργειας το Δεκέμβριο

 

Βαθυμετρικές έρευνες  για τον East Med σε Κύπρο και Κρήτη προγραμματίζονται στην παρούσα φάση, προκειμένου να καθοριστεί η διαδρομή του αγωγού, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Νικολαΐδης,  μιλώντας την Τρίτη στο διεθνές συνέδριο "Cyprus Energy Oil & Gas", στη Λεμεσό.

Το επόμενο  βήμα για τον EastMed θα προκύψει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για την υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης για το έργο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία και στη στήριξη του έργου από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κύπρου Ν. Παπαδόπουλο, ο οποίος επίσης τόνισε τη σημαντικότητα της προοπτικής του σχεδίου .

Οι στόχοι της Κύπρου για τον East Med

Η δημιουργία του αγωγού East Med θα οδηγήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και της Κρήτης, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Η ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med Corridor), που θα αποτελείται από διάφορες υποδομές, αποτελεί το όραμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας ισχυρών διμερών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε, επίσης, ότι "αυτή η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας στη βάση του διεθνούς δικαίου, μαζί με νέες ανακαλύψεις, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν την περιοχή να αναδυθεί ως ένας περιφερειακός εξαγωγέας για την ευρωπαϊκή αγορά".
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr