Όλοι οι "μεγάλοι" στην ελληνική ΑΟΖ - Ενδιαφέρον και από την ENI για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

 

Την είσοδό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά εξετάζει η ENI, καθώς, στα πλαίσια της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, ο ιταλικός κολοσσός εκδηλώνει ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον της ENI φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil, που στοχεύει στην ίδια περιοχή.

Αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της ENI και συμπληρώνουν ότι η κινητικότητα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων πετρελαϊκών εν όψει της αναμενόμενης έναρξης των δυο διαγωνισμών.

Εν αναμονή των διαγωνισμών

Η έναρξη των δυο διαγωνισμών, για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου, όπως και για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας, αναμένεται να σηματοδοτηθεί με την προσεχή δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των προκηρύξεων, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει προσφορά και η διάρκεια της όλης διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr