Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα με τιμές 0,93 έως 0,95 ευρώ το λίτρο

 Στα περίπου ίδια περσινά επίπεδα διαμορφώνεται το εύρος τιμών πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Υποτονική αναμένεται η ζήτηση. Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια ποσοτήτων.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα με τιμές 0,93 έως 0,95 ευρώ το λίτρο

Κοντά στα περσινά τσουχτερά επίπεδα κάνει πρεμιέρα σήμερα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές που θα διαθέσουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών το... ακριβοθώρητο για χιλιάδες νοικοκυριά καύσιμο θα έχει εύρος τιμών από το 0,93 έως το 0,95 ευρώ το λίτρο. Σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδίως στα νησιά θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα πωλείται στην περιοχή του 1 ευρώ ανά λίτρο.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχε μετρηθεί από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου στο 0,927 ευρώ το λίτρο.

Η ζήτηση αναμένεται, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, να είναι υποτονική, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, ενώ οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς θέλουν τις επόμενες μέρες κι εφόσον ανακοινώσουν σήμερα επίσημα όλες οι εταιρίες εμπορίας τις τιμές τους, να κάνουν μικρές διορθώσεις προς τα κάτω, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Τον περασμένο Απρίλιο, η χειμερινή σεζόν είχε κλείσει στο 0,974 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά μερικά λεπτά του ευρώ ακριβότερα σε σχέση με την αναμενόμενη φετινή έναρξη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και λόγω της μεγάλης στροφής που έχουν πραγματοποιήσει τα νοικοκυριά από τα πρώτα χρόνια της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως ηλεκτρικά σώματα και κλιματιστικά. Και φυσικά χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κατακτηθεί... από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι χαμηλότερο ακόμη και 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Πάντως, όσοι επιδιώξουν να προμηθευτούν εγκαίρως ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθήσουν τις συμβουλές της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής, για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για παράδειγμα, αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο(απόδειξη), στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr