Υπογράφουν Total – ΕΛΠΕ - Edison για γεωτρύπανα στην Κέρκυρα

 

Περισσότερα από τρία χρόνια διήρκεσε η διαδικασία παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής στα δυτικά της Κέρκυρας, γνωστής και ως "οικόπεδο 2”. Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η παραχώρηση μπήκε στην τελική ευθεία και εντός των επόμενων ημερών, με την επίσημη υπογραφή της σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών. 

Ο τελευταίος σκόπελος που ξεπεράστηκε ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο και ενέκρινε την παραχώρηση διαπιστώνοντας ότι "δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης μίσθωσης". 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η επίσημη τελετή υπογραφής της σύμβασης, παρουσία υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, η οποία αναλαμβάνει την παραχώρηση, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και πριν το τέλος του μήνα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος μεγάλος γύρος παραχωρήσεων, μέσω του οποίου δόθηκε και το "οικόπεδο 2”  ξεκίνησε το 2014, οι προσφορές κατατέθηκαν το 2015 ενώ ένα χρόνο μετά το 2016 η κοινοπραξία Total Edison ΕΛΠΕ, ορίστηκε "επιλεγείς αιτών” για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο που βρίσκεται στα δυτικά της Κέρκυρας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την  έγκριση του ελεγκτικού και την υπογραφή των συμβάσεων, ακολουθεί η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή. Αμέσως μετά η κοινοπραξία θα "πιάσει δουλειά” ξεκινώντας με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών. Η ανάλυση των νέων πιο "πυκνών” σεισμικών ερευνών θα αναδείξει τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων γεωτρύπανων.

Κέρκυρα

Το οικόπεδο 2 βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, δυτικά της Κέρκυρας και πρόκειται για μία περιοχή για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παρά το μεγάλο βάθος της θάλασσας, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει αναλογικότητα με την γεωλογική ζώνη που βρίσκεται στην Ιταλία και στην οποία έχουν εντοπιστεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Απομένει λοιπόν οι έρευνες που θα ακολουθήσουν να διαπιστώσουν εάν η επιστημονική αυτή θεωρία έχει πραγματική βάση.

Το θετικό είναι πάντως ότι για την περιοχή έχει ενδιαφερθεί και θα επενδύσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Total. Μάλιστα η γαλλική εταιρεία έχει τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας, στη οποία επίσης συμμετέχει η Edison (ιταλική εταιρεία που ανήκει στην επίσης γαλλική EdF) και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου 3 με 4  χρόνια από σήμερα, τη διετία 2020 - 2021 . 

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις με βάση τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές και την εφαρμογή στατιστικών μοντέλων μιλούν για πιθανό μέγεθος της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr