Εγκρίθηκε ο κανονισμός τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ - Στα 14 χρόνια θα πάρει πίσω την ανακτήσιμη διαφορά ο αυριανός του ιδιοκτήτης

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σε διάστημα δεκατεσσάρων τελικά ετών αντί για τα 18 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος θα πάρει τελικά πίσω αυριανός αγοραστής του ΔΕΣΦΑ, τα ανακτήσιμα ποσά που έχει λαμβάνειν για την περίοδο 2006-2015.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η ΡΑΕ για τον κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, (ήδη αποστέλεται για να πάρει ΦΕΚ), γεγονός που σημαίνει ότι η Αρχή προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με κλεισμένο το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Συνοψίζοντας την πρόταση προβλέπει στα βασικά της σημεία τα εξής : 

  • Τα περίπου 100 εκατ ευρώ από τα συνολικά 320 εκατ ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, είναι γνωστό ότι θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση που είχαν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ το 2017, λόγω της φετινής υψηλής κατανάλωσης, και από μέρος της αντίστοιχης υπεραπόδοσης που προβλέπεται για το 2018 (βλέπε εδώ).
  • Τα υπόλοιπα περίπου 220 εκατ. ευρώ θα ανακτηθούν εντός 14 ετών. Αρχικά το σχέδιο μιλούσε για ανάκτηση των ποσών που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ στα 18 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2036. Κατά τις συζητήσεις όμως με ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ), προτάθηκε να περιοριστεί η περίοδος αυτή κατά 6 χρόνια(δηλαδή η ανάκτηση να γίνει μέχρι το 2030 σε 12 έτη αντί για 18). Τελικά αποφασίστηκε να περιοριστεί κατά 4 χρόνια και η ανάκτηση να γίνει εντός 14 ετών, δηλαδή  μέχρι το 2032.
  • Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 220 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ισομερώς στα 14 χρόνια, και άρα κάθε χρόνο ο αυριανός ιδιοκτήτης του ΔΕΣΦΑ θα έχει να εισπράττει περίπου 15,7 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τις χρονιές όπου θα καταγράφεται υψηλή κατανάλωση σε όγκους φυσικού αερίου, και θα προκύπτει υπεραπόδοση του ρυθμιζόμενου εσόδου. Αν δηλαδή η υπεραπόδοση κινείται έως το 10% του συνολικού ετήσιου προυπολογισμένου εσόδου για τον ΔΕΣΦΑ, τότε γι’ αυτό το 10% θα μπορεί η ΡΑΕ να αποφασίζει ποιό σκέλος θα κατευθύνεται σε μείωση των τιμολογίων, και ποιό στην ανακτήσιμη διαφορά. Το ποσοστό πάνω από το 10% του υπερεσόδου του ΔΕΣΦΑ θα κατευθύνεται υποχρεωτικά στην ανακτήσιμη διαφορά. Αν για παράδειγμα η υπεραπόδοση του ΔΕΣΦΑ είναι 15% πάνω από το ετήσιο προυπολογισμένο έσοδο μιας χρονιάς, τότε το 5% θα αποδίδεται υποχρεωτικά για την κάλυψη της ανακτήσιμης διαφοράς και για το 10% θα αποφασίζει η ΡΑΕ.
  • Αναφορικά με το υπερέσοδο του 2017, δηλαδή τα επιπλέον 60-70 εκατ ευρώ που εισέπραξε ο ΔΕΣΦΑ λόγω αυξημένης κατανάλωσης φυσικού αερίου, πέραν των 160 εκατ. ευρώ τα οποία ούτως ή άλλως είχαν προυπολογιστεί για φέτος, στα τιμολόγια θα κατευθυνθεί μόνο το 3%. Το υπόλοιπο 97% θα διατεθεί για να καλυφθεί η ανακτήσιμη διαφορά.
  • Σχετικά με το εκτιμώμενο υπερέσοδο για το 2018, (υπολογίζεται γύρω στα 60 εκατ ευρώ), ένα ποσό περίπου 25 εκατ ευρώ θα διατεθεί για να καλυφθεί η ανακτήσιμη διαφορά και το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε μείωση των τιμολογίων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr