Γόντικας: Συνεχίζουμε τις επενδύσεις στον Πρίνο - "Κλειδί" για την ασφάλεια εφοδιασμού η αποθήκη στην Καβάλα

 

Τα αποθέματα της  Energean πλέον ανέρχονται σε 37 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα και 240 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (δυνητικά αποθέματα), μέσα από εννιά άδειες έρευνας και παραγωγής που ο όμιλος κατέχει σε 4 χώρες, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Capital Vision - Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr,  ο κ. Δημήτρης Γόντικας,  διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής της Energean Oil&Gas.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα στον Πρίνο, ενώ ως προς τις υπόλοιπες ελληνικές δραστηριότητες είναι σε εξέλιξη η ερευνητική περίοδος στα Ιωάννινα, όπου η ισπανική Repsol κατέχει το 60%, και έχει αναλάβει operator του έργου, καθώς  και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Κατακόλου το οποίο είναι το μοναδικό κοίτασμα σε εκμετάλλευση στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδος ως τώρα. Επιπλέον η Energean αναμένει την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της σύμβασης για την Αιτωλοακαρνανία, η παραχώρηση του 60% της οποίας όπως και η διαχείριση έχει συμφωνηθεί να περάσει, επίσης, στην Repsol.

Ακόμη η Energean έχει σε εξέλιξη ερευνητικές εργασίες στο Μαυροβούνιο και την Αίγυπτο, ενώ έχει δρομολογήσει την έρευνα ύψους 1,3-1,5 δισ. δολ. στο Ισραήλ, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin που διαθέτουν 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.


Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί μέσω πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων (FPSO), η οποία θα βρίσκεται 90 χλμ από την ακτή και η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μέσα στον ευρύτερο κόμβο της ΝΑ. Μεσογείου, καθώς μπορούν να συνδεθούν σε αυτή και άλλα κοιτάσματα στην περιοχή που ίσως δεν είναι εκμεταλλεύσιμα από μόνα τους.

Τέλος, ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στην πρόταση της Energean για τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στην Καβάλα. Το σχέδιο θεωρείται ως κλειδί για τον ομαλό εφοδιασμό σε αέριο, καθώς θα εξασφαλίσει αποθέματα ασφαλείας στην χώρα αλλά και θα βοηθήσει στην προώθηση του αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr