Κύπρος: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από επτά χρόνια

 Χωρίς να υπολογίζεται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), οι νέες αυξήσεις αναμένεται να είναι μικρότερες του 2%. Θα δοθούν είτε ως γενικές αυξήσεις, είτε ως μείωση της αποκοπής που εφαρμόζεται από το 2012. Παράλληλα θα δοθεί και ΑΤΑ.

Κύπρος: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από επτά χρόνια

Αυξήσεις πέραν της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων θα λάβουν το 2018 για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια οι 16 χιλ. υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα της Κύπρου, μετά τη συμφωνία που επήλθε την Παρασκευή μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χωρίς να υπολογίζεται η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις, οι νέες αυξήσεις αναμένεται να είναι μικρότερες του 2%. Θα δοθούν είτε ως γενικές αυξήσεις, είτε ως μείωση της αποκοπής που εφαρμόζεται από το 2012.

Οι αυξήσεις αναμένεται να διευρυνθούν και στην κεντρική κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το κρατικό μισθολόγιο των €2,3 δισ., που μετά από σημαντική συρρίκνωση άρχισε από πέρυσι να διογκώνεται λόγω αυξήσεων και προσλήψεων.

Οι 67 χιλ. υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν λάβει γενικές αυξήσεις από το 2011.

Οι προσαυξήσεις και το ποσό της έκτακτης εισφοράς επί των μισθών επέστρεψαν το 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επίσης την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) που συμφωνήθηκε.

Η συμφωνία διαφοροποιεί τη θέση που εξέφραζε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ότι τα οικονομικά του κράτους δεν δικαιολογούν πρόσθετες αυξήσεις.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου σημειώνει στη StockWatch ότι η συμφωνία που υπογράφηκε έχει δύο θετικά στοιχεία, ένα αρνητικό και ένα συμπέρασμα.

Εξηγώντας, αναφέρει ότι τα δύο θετικά είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η απεργία και διασφαλίζεται η ειρήνη εν αναμονή των εκλογών, ενώ το αρνητικό είναι ότι δόθηκαν προδεσμεύσεις για πρόσθετες παροχές που θα αυξήσουν το κόστος του κρατικού μισθολογίου συνολικά κατά 4,7%.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους καθώς το κράτος είναι ανοχύρωτο και σε περίπτωση διαφωνίας υπάρχει ανισότητα όπλων.

Ο γ.γ. της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπης Κυρίτσης, κληθείς να απαντήσει εάν η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημείωσε πως «υποθέτω ναι».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr