Σταθάκης: Τέλος οι εγγυημένες τιμές, μόνο με διαγωνισμούς τα νέα ΑΠΕ

 

Δεν υπάρχουν παράθυρα ή εξαιρέσεις, οι νέες ΑΠΕ θα ακολουθήσουν το δρόμο των διαγωνιστικών διαδικασιών, ήταν το μήνυμα που πέρασε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο ενέργειας, το οποίο έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μετά από τροπολογία που ψηφίστηκε και αφορούσε σε συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ (υβριδικά). 

Καταρχάς μέσω άτυπης ενημέρωσης το ΥΠΕΝ διευκρίνισε για τη συγκεκριμένη τροπολογία ότι η επαναφορά του παλιού καθεστώτος των εγγυημένων τιμών για δύο υπό κατασκευή ώριμα έργα (Τήλος, Ικαρία) προβλέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ ενώ και οι κοινοτικές αρχές δεν έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. 

Θυμίζουμε ότι η τροπολογία επανέφερε το παλιό καθεστώς συγκεκριμένα για δύο υβριδικά έργα στα νησιά Τήλος και Ικαρία. Επιπλέον όπως ανέφερε το υπουργείο μέσω της άτυπης ενημέρωσης θα κατασκευαστούν ακόμη δύο υβριδικά έργα, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ και με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ μέσω διαγωνισμών. Τα δύο πιλοτικά έργα θα διέπονται από το νέο καθεστώς και από τις προβλέψεις του νόμου 4416/2016 δηλαδή τις προβλέψεις του νέου νόμου για τις ΑΠΕ. 

Εκτός όμως από την άτυπη ενημέρωση, ο ίδιος ο ενέργειας, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο Capital & Vision έδωσε το  περίγραμμα των προθέσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στόχος είναι το νέο μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής να έχει ισχυρή παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε μεταξύ των χωρών που υποστηρίξαμε τους πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ το 2030, εντός της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για πρώτη φορά μάλιστα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στόχος είναι στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να φτάσουμε το 2030 σε διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό έως και 50%.

Επιπλέον ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι ο νέος μεγάλος κύκλος των επενδύσεων στις ΑΠΕ θα γίνει με όρους πιο οικονομικούς και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που προκάλεσαν, ως γνωστόν σοβαρά προβλήματα φουσκώνοντας το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ. 

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός σε σχέση με τα νέα έργα πράσινης ενέργειας που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα και θα δώσουν τη νέα ώθηση στον κλάδο "από τώρα και στο εξής, διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο με διαγωνισμούς και η τιμή θα προσδιορίζεται από διαγωνιστικές διαδικασίες ανά τεχνολογία”.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr