Χρονιά ρεκόρ στα συμβόλαια νοικοκυριών που συνδέονται με τα δίκτυα φυσικού αερίου - Πολλές οι νέες αυτόνομες συνδέσεις

 

Γιώργος Φιντικάκης

Πέραν πάσης προσδοκίας είναι οι φετινές επιδόσεις σε επίπεδο νέων συμβολαίων νοικοκυριών για τις Εταιρείες Διανομής Αερίου. Την ώρα που δεκάδες παίκτες συνωστίζονται στην αφετηρία ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς αερίου από τον Ιανουάριο, οι επιδόσεις των Εταιρειών Διανομής σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, δίχως δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί το δεκάμηνο, τα νέα συμβόλαια νοικοκυριών στην ΕΔΑ Αττικής είχαν ξεπεράσει τα 18.800, έναντι 17.500 στο εννεάμηνο, ένδειξη ότι αυξάνονται με ρυθμό χιλίων το μήνα, και ότι δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί ακόμη και ο αναθεωρημένος για φέτος στόχος των 20.000.

Τα 18.800 νέα νοικοκυριά, είναι αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, και 57% υψηλότερος από τον αρχικό στόχο για 12.000 όλη τη χρονιά. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι απ’ αυτά τα 18.800 νέα συμβόλαια, τα 8.100, δηλαδή το 43%, συνάφθηκαν στο "νεκρό" διάστημα των τριών καλοκαιρινών μηνών, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου. 

Αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία, οι νέες φετινές συνδέσεις νοικοκυριών στις αρχές Σεπτεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ξεπερνούσαν τις 9.200. Επίσης κατά το "νεκρό" διάστημα του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο, έκλεισαν περισσότερες από 3.350 νέες συμβάσεις. Είχε προηγηθεί η ανακοινώση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με επιδόσεις σε καινούργιες συνδέσεις, ύψους 5.837 από 3.642 πέρυσι (αύξηση 60%), και με το συνολικό αριθμό υπογεγραμμένων συμβολαίων να διαμορφώνεται σε 300.587, έναντι 285.992 το ίδιο διάστημα πέρυσι. 

Είναι προφανές, τόσο σε Αττική, όσο και σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, πως υπάρχουν πλέον και άλλοι λόγοι για την μαζική ώθηση καταναλωτών στο φυσικό αέριο, πέραν του ακριβού πετρελαίου, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, αποτελούσε τη βασική αιτία.

Είναι καταρχήν το νέο θεσμικό πλαίσιο αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του 50% των ιδιοκτητών, συν μια ψήφο, που άνοιξε τις πόρτες σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ηδη η ΕΔΑ Αττικής έχει αποτιμήσει ότι οι αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων ξεπερνούν τις 10.000.

Είναι επίσης οι νέες μέθοδοι σύνδεσης (σσ: όπως η ανυψωτική στήλη Riser που εφαρμόστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη, και μετά στην Αττική), το γεγονός ότι η αγορά του αερίου ωριμάζει, σε συνδυασμό με τα μηδενικά τέλη σύνδεσης και τα προγράμματα επιδότησης του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης. Το πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής που ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου, καθώς εξαντλήθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, ευθύνεται για αρκετές χιλιάδες από τις νέες φετινές συνδέσεις. Ενα παρόμοιο πρόγραμμα πρόκειται να "τρέξει"μέσα στο 2018.

Εκθετικός είναι ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών και σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία. Κατά 28% αυξήθηκαν οι ποσότητες που διατέθηκαν στο εξάμηνο (236,7 εκατ. κυβικά) έναντι του περυσινού (185 εκατ. κυβικών), τάση που συνεχίζεται με παρόμοιο ρυθμό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένο πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου σε Φίλυρο, Εξοχή, Χορτιάτη, Τρίλοφο και Πλαγιάρι για τη Θεσσαλονίκη, και σε Βελεστίνο για την Θεσσαλία.

Κατά 37,5% χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου

Εκτός της αυτονομίας, των μηδενικών τελών σύνδεσης και των προγραμμάτων επιδότησης, στην κατακόρυφη αύξηση των νέων συμβολαίων βοηθούν και οι τιμές. Στοιχεία αρχών Οκτωβρίου δείχνουν ότι η τιμή του αερίου διατηρείται στα 5,44 λεπτά, και είναι χαμηλότερη κατά 37,5% του πετρελαίου θέρμανσης, και έως 50% για μαγείρεμα και ζεστό νερό συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκεί ωστόσο που η φετινή χρονιά διέφερε καθοριστικά από τις προηγούμενες ήταν στο θέμα της αυτονομίας. Και της δυνατότητα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου τα καλοριφέρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω οικονομικής αδυναμίας της πλειοψηφίας των ενοίκων, να αποκτήσουν δικό τους σύστημα θέρμανσης (φυσικό αέριο, γεωθερμία, αντλίες θερμότητας, κ.ο.κ.) χωρίς την προηγούμενη έγκριση του 50% συν μια ψήφο της γενικής συνέλευσης.

Βέβαια, η κυβέρνηση για να συγκεράσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα, και συγκεκριμένα όσους διαμαρτύρονταν ότι η αποχώρηση από την κεντρική θέρμανση θα την καταστήσει ακόμη πιο ακριβή για εκείνους που θα απομείνουν, κατέφυγε σε ακροβατισμούς.

Ετσι, οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα, ναι μεν δεν επιμερίζονται τις κοινές δαπάνες για την κατανάλωση του καυσίμου, ωστόσο υποχρεούνται να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα ως προς τις δαπάνες για την συντήρηση ή και αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα, πληρώνοντας για μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποιούν.

Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι του χώρου, μιλούν για αύξηση με εκθετικό ρυθμό των αιτήσεων αυτονόμησης από τις κεντρικές θερμάνσεις και σύνδεσης με το δίκτυο αερίου. Επιδόσεις που στρώνουν το έδαφος για έντονο ανταγωνισμό, και επενδυτικές ευκαιρίες, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς στο αέριο από την 1η Ιανουαρίου του 2018, πολλώ δε μάλλον όταν σύντομα πρόκειται η μία μετά την άλλη οι εταιρείες να αρχίσουν να ανακοινώνουν τα νέα συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr