Σταθάκης: Αιχμή του δόρατος για το ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ - Αναπτυξιακή ώθηση από τους υδρογονάνθρακες

 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από αυτές. Σημαντικός θα είναι στον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό και ο ρόλος του φυσικού αερίου, που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εξισορρόπησης του ενεργειακού συστήματος, με τον λιγνίτη να διατηρεί ειδικό βάρος στο ενεργειακό μίγμα, ως εθνικό καύσιμο.

Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

«Έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο», είπε ο Υπουργός, «για σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες συνιστούν τομές στη χωροταξία, την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο».

Η πρώτη τομή αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τρία επιμέρους βήματα, τα αναθεωρημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, που βρίσκεται στο ΣτΕ. Μετά το αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης στόχος είναι το επόμενο να αφορά την Περιφέρεια της Ηπείρου. Προτεραιότητα, επίσης, είναι η εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννίνων.

Η δεύτερη τομή είναι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή με ισχυρή πλειοψηφία 275 βουλευτών. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ρυθμίζονται μόνον ζητήματα αυθαιρέτων, αλλά εισάγεται και ένας νέος τρόπος οργάνωσης του δομημένου περιβάλλοντος, με τον διαχωρισμό της αδειοδότησης από τον έλεγχο, την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, τη σύσταση Παρατηρητηρίων Δόμησης και την εφαρμογή δρακόντειων προστίμων.

Η τρίτη τομή είναι το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φορέα του Κτηματολογίου, που θα έρθει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η θέσπιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού, καθώς και τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου, όπως, οι υδατοκαλλιέργειες και ο τουρισμός.

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Υπουργός στον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα θεσμοθετηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, νομοσχέδιο που καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παράγουν ενέργεια.

Για νέες επενδύσεις ΑΠΕ η τιμή θα προσδιορίζεται με διεξαγωγή διαγωνισμών για όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Ήπειρο να έχει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, βιομάζας, γεωθερμίας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις  μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Μία νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ήπειρο αποτελεί η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεδομένου ότι προβλέπεται να αποδίδεται στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται παρόμοιες έρευνες περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τονίζοντας ότι στηρίζονται οι συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr