Πλησιάζει τα 45 ευρώ η τιμή στη δημοπρασία NOME και συνεχίζεται - Αρνητικές προοπτικές για το άνοιγμα της λιανικής ρεύματος

 

(upd: 22.40)  Σε εντελώς απίθανα ύψη έχει ανέβει η τιμή στη μεγάλη δημοπρασία NOME που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, σχεδόν 11 ώρες μετά την έναρξή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή βρίσκεται λίγο κάτω από τα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (44,80 για την ακρίβεια), με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

(upd: 21.00)  Συνεχίζεται μετά από εννέα συνεχείς ώρες η μεγάλη δημοπρασία NOME με την τιμή να έχει κυριολεκτικά "ξεφύγει" και να βρίσκεται αρκετά πάνω από τα 44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρότι τα απαγορευτικά επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν οδήγησαν κάποιους από τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν. 

(upd: 20.11)  Στα 43,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα βρισκόταν μετά από τη συμπλήρωση 8 ωρών  η δημοπρασία NOME, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χαρακτηρισμό που είχε δώσει το energypress ως "μητέρα των μαχών".  Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τα απαγορευτικά επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν οδήγησαν κάποιους από τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν. 

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι καταλυτική με αρνητικό τρόπο, καθώς στην πραγματικότητα κλείνει τις δυνατότητες περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς. Από την άλλη, βεβαίως, πιθανόν να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερο ριζικές λύσεις στον κλάδο, καθώς οι δεσμεύσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες.

(upd: 17:25)  Σε επίπεδα που δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και είναι βέβαιον ότι δεν θα διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς κινείται πλέον η τιμή του ρεύματος στην εν εξελίξει δημοπρασία NOME, καθώς βρίσκεται στις 41,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, χωρίς ουδείς να γνωρίζει που θα καταλήξει. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, με πολύ μικρές δημοπρατούμενες ποσότητες, η τιμή έκλεισε στα 43,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

(upd: 15:47)  Σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αγοράς, κινείται πλέον η τιμή του ρεύματος στην εν εξελίξει δημοπρασία NOME, καθώς βρίσκεται στα "τοξικά" επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

(upd: 15:00) Σε υψηλά επίπεδα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή που έχουν "χτυπήσει" οι συμμετέχοντες στη μεγάλη δημοπρασία NOME που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τρείς ώρες μετά την έναρξή της η τιμή βρίσκεται στα επίπεδα των 38,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

(upd: 13:35) Ανεβαίνει σταδιακά η τιμή στη σημερινή δημοπρασία NOME με άγνωστη την εξέλιξη των δεδομένων. Λίγο μετά τις 13:30 η τιμή είχε φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 36,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Με μικρότερη δυναμική από εκείνη που υπήρχε στην προηγούμενη δημοπρασία ξεκίνησε στις 12:00 η μεγάλη σημερινή δημοπρασία NOME. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στην πρώτη μισή ώρα είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα 33,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία, με την ίδια τιμή εκκίνησης, η τιμή στο μισάωρο ήταν 37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ζητηθεί όλες οι προς δημοπράτηση ποσότητες (718 MWh/h).

Όπως έχει επισημάνει το energypress, η εξέλιξη της σημερινής δημοπρασίας είναι καθοριστική για το περαιτέρω άνοιγμα της προμήθειας ρεύματος και την πορεία της αγοράς το 2018.

Η ποσότητα που δημοπρατείται είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, 718 MWh/h και η  τιμή εκκίνησης είναι 32,05 ευρώ/MWh. 

Το ζητούμενο για την αγορά είναι ο συνδυασμός όγκου και χαμηλής τιμής εκκίνησης να οδηγήσει σε τιμές που θα επιτρέψουν στους παίκτες της αγοράς να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν με μεγαλύτερη ένταση μερίδια από τη ΔΕΗ. 

Ωστόσο όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν και οι τελευταίες δημοπρασίες επιτυχία και αποτυχία χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή και εύκολα οι τιμές μπορούν να ξεφύγουν οδηγώντας την αγορά σε ακινησία.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η πρώτη δημοπρασία κατά την οποία έχει τεθεί περιορισμός σχετικά με τη συμμετοχή εταιρειών που δεν έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά ποσοστό τουλάχιστον 30% του ρεύματος που έχουν αγοράσει από τα NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 50% το πρώτο εξάμηνο του 2018 και σε 70% το δεύτερο εξάμηνο.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ συνάντησε αντιδράσεις από την Κομισιόν και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τις δημοπρασίες του 2018 κρατώντας ωστόσο τον πυρήνα της, δηλαδή την ανάγκη να διοχετεύεται προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή και όχι στις αγορές του εξωτερικού το φθηνό ρεύμα που αγοράζουν οι προμηθευτές από τις δημοπρασίες NOME.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr