Παρατείνεται το σίριαλ ΔΕΠΑ- Λιπάσματα - Με διμοιρίες των ΜΑΤ η χθεσινή δίκη στην Ευελπίδων

 

Γιώργος Φιντικάκης

Δεν έχει τέλος το σίριαλ της διαμάχης ΔΕΠΑ- Λιπασμάτων (ELFE) σχετικά με την συνέχιση ή μη της παροχής φυσικού αερίου στην εταιρεία της Καβάλας, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.

Στην χθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE, οι δύο πλευρές παρέθεσαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τα επιχειρήματά τους, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών. Εως τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους των μετόχων της ΔΕΠΑ, της πολιτικής ηγεσίας ή της πλευράς Λαυρεντιάδη για το μέλλον της βιομηχανίας λιπασμάτων. 

Της συνεδρίασης, που υπήρξε μαραθώνια, προηγήθηκαν επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ απολυμένων εργαζομένων και νυν εργαζομένων στη λιπασματοβιομηχανία, τα οποία έληξαν με την επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ που παρέμεινε παρατεταγμένη γύρω απο την αίθουσα συνεδριάσεων καθ'όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης.

Παρεμβάσεις κατά της ΕLFE έκαναν το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία και η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας.

Τον Ιούλιο η ΕLFE είχε προσφύγει στο δικαστηριο της Καβάλας μετά την απόφαση των μετόχων της ΔΕΠΑ να ζητήσουν προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης αερίου όχι μόνο με μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και με μετρητά. Ταυτόχρονα είχαν ζητηθεί μέτρα για την απομείωση του χρέους προς τη ΔΕΠΑ που σήμερα φτάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Η ΕLFE είχε αντιδράσει με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενη την παγιωθείσα κατά την τελευταία διετία πρακτική για την κάλυψη του αερίου μόνο με μεταχρονολογημένες επιταγές χωρίς άλλες προϋποθέσεις από την πλευρά της ΔΕΠΑ. 

Στη δική όμως που είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στη Καβάλα το δικαστήριο είχε κρίνει ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στα δικαστήρια της Αθήνας. 

Με το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης επιχειρήθηκε από το δικαστήριο -μετά από αίτημα της ELFE- να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των δύο μερών, ωστόσο οι όροι που "προσφέρθηκαν" ένθεν κακείθεν δεν έγιναν δεκτοί από κανέναν και έτσι η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.

Κατά την συζήτηση πάντως που ακολούθησε, δεν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο, με την πλευρά της ELFE και των λοιπών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη λιπασματοβιομηχανία να επαναλαμβάνουν τη γνωστή "γραμμή" των επιχειρημάτων τους.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr