Στις αρχές του 2019 η πρώτη γεώτρηση των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό κόλπο

 

Χρήστος Στεφάνου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και επίσημα η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total, ΕΛΠΕ, Edison για το οικόπεδο 2, μετά και τις θετικές εξελίξεις και την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να ξεκλειδώσει μια σειρά από εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αφού δεν είναι το οικόπεδο 2, η μόνη παραχώρηση στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ. Σε ακόμη πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται η παραχώρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διενέργεια των πιο εντατικών σεισμικών ώστε να εντοπιστούν οι επόμενοι γεωτρητικοί στόχοι και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις.

Θυμίζουμε ότι νέες πιο πυκνές σεισμικές καταγραφές θα γίνουν και στο οικόπεδο 2.

Με βάση λοιπόν τις τελευταίες πληροφορίες και τα χρονοδιαγράμματα, η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει στον Πατραϊκό στις αρχές του 2019 και αφού προηγουμένως έχουν εντοπιστεί οι συγκεκριμένοι γεωτρητικοί στόχοι από τις σεισμικές καταγραφές που προηγούνται χρονικά.

Οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν και αναμένεται να δώσουν ένα σαφές στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και για τον πήχη των προσδοκιών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

Άλλωστε να θυμίζουμε ότι για την περιοχή του Ιονίου στόχος είναι να προκηρυχθεί και νέος γύρος παραχωρήσεων αφού προηγουμένως καλλιεργηθεί το έδαφος για να προσελκυθούν περισσότεροι επενδυτές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων ενώ εκτός του Πατραϊκού, θετικά σήματα για τα πετρελαϊκά συστήματα της περιοχής πιθανόν να δώσουν: πρώτον η αναμενόμενη γεώτρηση και η παραγωγή για πρώτη φορά πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή στο Κατάκολο και δεύτερον οι έρευνες που θα ξεκινήσουν με πιο πυκνά σεισμικά στο οικόπεδο 2 από την κοινοπραξία.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr