ΥΠΕΝ: Λύση για ΔΕΠΑ στο επόμενο ραντεβού με τους δανειστές

 Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ και δανειστών για το νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου. Συζητήσεις μεταξύ της Επιχείρησης και των άλλων μετόχων (Shell και ΕΝΙ) στις θυγατρικές ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

ΥΠΕΝ: Λύση για ΔΕΠΑ στο επόμενο ραντεβού με τους δανειστές

Λύση για το νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου μέχρι την επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, δείχνουν πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου ΠΕΝ και των δανειστών.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η ΔΕΠΑ δεν θα έχει πια τον κυρίαρχο ρόλο που είχε στην προμήθεια και διανομή φυσικού αερίου αλλά σίγουρα δεν θα οδηγηθεί και σε απαξίωση. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών το κλίμα ήταν πολύ καλό, αναφέρουν οι πληροφορίες, και οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση για την εξεύρεση της φόρμουλας εκείνης που θα περιορίσει τη θέση της ΔΕΠΑ στην αγορά.

Υπουργείο και θεσμοί συμφώνησαν επίσης να δώσουν κι άλλο χρόνο στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των μετόχων των θυγατρικών της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, δηλαδή ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell και την ENI, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η δημόσια επιχείρηση έχει το 51% στις δύο εταιρίες και το 49% οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν και το μάνατζμεντ.

Τα σενάρια που ακούγονται ως προς τις συζητήσεις είναι διάφορα, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάποιο από αυτά. Όπως για παράδειγμα η ΔΕΠΑ να αποχωρήσει από τη μία ΕΠΑ και να αυξήσει τη συμμετοχή της σε κάποια από τις Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), προκειμένου να αποζημιωθεί με κάποιο τρόπο.

Καμία, όμως, πλευρά δεν επιβεβαιώνει επίσημα τα σενάρια.

Τέλος, οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά συνεχίζονται και αύριο Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, με το μενού της ατζέντας να συμπεριλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων. Κύρια θέση έχει το νομοσχέδιο για τα μεταλλεία και τα λατομεία.

Χρήστος Κολώνας[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr