Λαβρώφ: Θα κατασκευάσουμε το ευρωπαϊκό τμήμα του Turkish Stream μόνο μετά από νομικές εγγυήσεις της Ε.Ε.

 

Η Ρωσία θα χρειαστεί νομικές εγγυήσεις από την Ε.Ε. προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ.

"Η επέκταση της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream στο έδαφος της Ε.Ε. μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κρατών της Νότιας και ΝΑ Ευρώπης", τόνισε σχετικά. "Διαπιστώνουμε σημαντικό ενδιαφέρον από αριθμό κρατών στην Ε.Ε.", πρόσθεσε.

Ο Λαβρώφ συνέχισε λέγοντας πως "παρόλα αυτά, αναλογιζόμενοι την ανεπιτυχή εμπειρία με τον South Stream, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εργασίες για τον Turkish Stream μόνο μετά από νομικές εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες".

Όλα αυτά ενώ ο προγραμματισμός του έργου λέει ότι το πρώτο αέριο θα φτάσει από τη Ρωσία στην Τουρκία το 2019 και η δεύτερη γραμμή θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας του αγωγού δήλωσαν πρόσφατα ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς για την υλοποίηση της δεύτερης γραμμής. Η Botas τους έχει διαμηνύσει ότι προχωρά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίχως όμως να έχει ανακοινώσει προθεσμία ολοκλήρωσής της.

Δεδομένης της χρονοβόρου διαδικασίας που συνοδεύει αντίστοιχες μελέτες, πολλοί ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι ο αγωγός δεν θα είναι έτοιμος το 2019, όπως σχεδιάζεται.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr