Διπλή εξόρμηση στο Λονδίνο για υδρογονάνθρακες - 25 μεγάλες εταιρείες στο ελληνικό περίπτερο στην AAPG

 

Χρήστος Στεφάνου

Χθες στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ερωτήθηκε γιατί καθυστερεί η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για τις περιοχές της Κρήτης και το ένα οικόπεδο στο Ιόνιο. Δεν υπάρχει καθυστέρηση, εάν δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα θα πρόκειται για ρεκόρ, απάντησε σχετικά ο υπουργός.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι περίμεναν η δημοσιοποίηση να συγχρονιστεί με τις υπογραφές που έπεσαν χθες, ωστόσο φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ορισμένες φορές ξεπερνά ακόμη και την … ελληνική.

Εντούτοις όλα δείχνουν ότι η δημοσίευση θα γίνει εντός των ημερών, με την ΕΔΕΥ να προετοιμάζεται πυρετωδώς.

Και μπορεί για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, οι νέοι διαγωνισμοί να προκηρύχθηκαν με αφορμή το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τις δύο κοινοπραξίες (ΕΛΠΕ, Exxonmobil, Total & Repsol, Energean) εντούτοις η διαχειριστική αρχή έχει θέσει ως στόχο της την προσέλκυση όσων περισσότερων εταιρειών γίνεται με το προφανές σκεπτικό ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα βελτιώσει σημαντικά τις προσφορές.

Βεβαίως οι εταιρείες δε θα έρθουν μόνες τους. Έτσι το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή των νέων από την εφημερίδα της ΕΕ, έχουν ενταθεί οι διεθνείς παρουσίες της ΕΔΕΥ, με στόχο την ανάδειξη των ελληνικών ευκαιριών.

Χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο είχε μεταβεί ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπύρος Μπέλλας, ο οποίος και ήταν επικεφαλής του ελληνικού περιπτέρου στην έκθεση της AAPG. Η ελληνική παρουσία είχε ιδιαίτερη επιτυχία και κατά πληροφορίες διανεμήθηκε υλικό και έγιναν παρουσιάσεις σε 25 διεθνείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Noble Energy, Anadarko Petroleum & Chevron.

Και δεν είναι μόνο η έκθεση της AAPG (Ένωση Αμερικανών Γεωλόγων Πετρελαίου). Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς θα μεταβεί εκ νέου στο Λονδίνο προκειμένου να παραστεί στην κλειστή συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο μεταξύ των “skouters” δηλαδή των στελεχών σε επίπεδο γενικού διευθυντή και πάνω που είναι επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό νέων ευκαιριών. Οι κλειστές αυτές συναντήσεις έχουν ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και την διερεύνηση πιθανοτήτων για νέες συνεργασίες και επενδύσεις. Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας αφορά την περιοχή της νότιας Ευρώπης και της Β. Αφρικής.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr