ΙΕΝΕ: Ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο διάστημα 2016-25

 

Σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας, προβλέπει για τον ενεργειακό τομέα η έκθεση SE Europe Energy Outlook 2016 – 2017 που εκπόνησε το ΙΕΝΕ και παρουσίασε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει ότι στο διάστημα 2016 - 2025 θα πραγματοποιηθούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα επενδύσεις ύψους 23,3 έως 30,1 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, τις Αναναεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διύλιση, τους αγωγούς κλπ.  Οι συνολικές επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 234,8 - 273,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το μισό ποσό αφορά την Τουρκία όπου τα σενάρια προβλέπουν επενδύσεις από 124,9 έως 141,6 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Κ. Σταμπολής, ο λιγνίτης και ο άνθρακας παραμένουν το βασικό καύσιμο στην περιοχή και όπως δείχνουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα (ΔΕΗ) όσο και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο, η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο λιγνίτης δεν εγκαταλείπεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς σημείωσε ο κ. Σταμπολής. Άλλωστε ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι υπάρχει σαφής αποτυχία σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά στην επίτευξη εθνικών στόχων, ιδίως στις ΑΠΕ, δεδομένου ότι παρατηρούνται συγκρούσεις μεταξύ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και επιτρεπόμενων επιπέδων ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την τελική ζήτηση εκτιμάται ότι στη ΝΑΕ θα φτάσει μέχρι το 2050 στα 219 Mtoe αυξημένη κατά 59 Mtoe σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.

Στην περιοχή της ΝΑΕ παρατηρείται υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις εισαγωγές αργού και προϊόντων να αντιστοιχούν στο 82,65% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και στο 69,5% του φυσικού αερίου έναντι 53,5% του Μ.Ο. της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την έκθεση το φυσικό αέριο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο ενεργειακό μείγμα των χωρών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην εμπορική και οικιακή χρήση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι για το κοίτασμα της Αφροδίτης είναι ειλημμένη απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση και εξαγωγές 8 δισ. κυβικών ετησίως μέσω Αιγύπτου. Η εξέλιξη των ερευνών στην Κύπρο αλλά και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων σε Αίγυπτο και Ισραήλ θα καθορίσει το μέλλον για την εξαγωγή αερίου, είτε μέσω αγωγού από την Τουρκία είτε μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που έχει προταθεί από την ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και τα άλλα θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας θα αποτελέσουν το αντικείμενο του φετινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ Ενέργεια και Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί 23 και 24 Νοεμβρίου με θέμα "οι αγορές ενέργειας σε πορεία μετασχηματιμού”. Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι, όπως τονίστηκε, να υπογραμμίσει τις σημαντικές αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος σε εθνικό περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr