Χρ. Κολώνας: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και αγωγοί στην ατζέντα του αντιπροέδρου της ΕΕ

 

Η ατζέντα των ανοικτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών στα ενεργειακά και οι δρομολογούμενες διεθνείς διασυνδέσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας αναμένεται να είναι τα κύρια θέματα των συζητήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος συναντάται το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και νωρίς το μεσημέρι αναμένονται και δηλώσεις του. Επίσης το απόγευμα θα επισκεφθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Σέφτσοβιτς για τις πολιτικές που προωθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου της Ενεργειακής Ένωσης των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις του κορυφαίου εκπροσώπου της Ε.Ε. με την κυβέρνηση θα τεθούν και τα ανοικτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως το θέμα του νέου ρόλου της ΔΕΠΑ ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ανταλλαγή απόψεων θα γίνει και για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αν και το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου.

Ο υπουργός ΠΕΝ, αναφέρουν πηγές, θα ενημερώσει τον κ. Σέφτσοβιτς για την προετοιμασία που γίνεται ώστε το 2018 να αλλάξει τελείως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου οι κώδικες για το χρηματιστήριο ενέργειας και τις επιμέρους αγορές (προθεσμιακή, ενδοημερήσια, αγορά επόμενης μέρας και εξισσορόπησης) γράφονται ώστε από του χρόνου να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία.

Αντικείμενο των συζητήσεων του αντιπροέδρου της Ε.Ε. και της ηγεσίας του υπουργείου θα είναι και η πορεία της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑP), τα επόμενα βήματα για την έναρξη κατασκευής του IGB, όπως επίσης και η διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί τον Δεκέμβριο για τον EastMed.

Η ελληνική πλευρά θα σημειώσει επίσης το ρόλο που μπορεί να αναλάβει ώστε στη χώρα να λειτουργήσει περιφεριακή αγορά LNG καθώς το 2018 θα είναι έτοιμα τα έργα υποδοχής δεξαμενόπλοιων στη Ρεβυθούσα, ενώ εξελίξεις αναμένονται και για τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr