Με ομιλία Τσίπρα και ενεργειακή ατζέντα ξεκινά σήμερα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος στην Αθήνα

 

(upd. 13:03) «Η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης, βρίσκεται σε μια νέα εποχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία στη δεύτερη Ευρωαραβική Διάσκεψη υπό την επωνυμία «Προς μια Σταθερή Συμμαχία». Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, απηύθυνε κάλεσμα να «αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία ειδικής Task Force υπό την εποπτεία του για την παρακολούθηση σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, προκειμένου να διευκολύνονται οι επενδυτές και να επιλύονται γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της επενδυτικής προσπάθειας. «Και ήδη», είπε, «προχωρούν σημαντικές επενδύσεις που έβρισκαν σημαντικά προβλήματα στην υλοποίησή τους στο παρελθόν».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα καθιερώνεται σταδιακά ως μία δυναμική οικονομία με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος για την ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα (αγωγoί TAΡ, IGB, κάθετος Διάδρομος, EastMed, ανάπτυξη κέντρου επανυγροποίησης FSRU στην Αλεξανδρούπολη, EurasiaInterconnector, μακροπρόθεσμα ο EurafricaInterconnector, σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και με τη Μαύρη Θάλασσα, Σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αναβάθμιση των λιμανιών μας σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα).

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια διόρθωσης των κακών κειμένων, να προχωρήσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων: δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων, σταθεροποίηση των φορολογικών συντελεστών για σημαντικές επενδύσεις, αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, αλλά και της γραφειοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή» και πως «σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, κόμβος οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών και κέντρο διπλωματικού και επιστημονικού διαλόγου για το μέλλον της περιοχής».

Είπε ότι η Διάσκεψη εδραιώνεται, σταδιακά, ως κεντρική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ευρωαραβικού διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό για δύο λόγους: α) επειδή σήμερα έχουμε ανάγκη ένα πλαίσιο διαλόγου που θα θέσει σε νέες βάσεις τις ευρωαραβικές σχέσεις, β) επειδή η Ελλάδα -για γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους- αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για αυτόν τον διάλογο και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επιπλέον ότι η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Επισήμανε δε ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Μεσόγειο.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Ξεκινάει σήμερα η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη «Προς μια Σταθερή Συμμαχία» που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Στόχος της Συνόδου είναι να προωθήσει τη συνεργασία της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο.

Η ατζέντα της Συνόδου καλύπτει θέματα που άπτονται των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αραβικό κόσμο, της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εκπαίδευση, των παραγωγικών επενδύσεων των αραβικών χωρών σε χώρες της ΕΕ και των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο.

Εκτός του πρωθυπουργού, στην εναρκτήρια συνεδρία της Συνόδου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Saad Hariri, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Joseph Muscat, Ο Α/Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Maroš Šefčovič, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, o Υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Al Mansouri, ο Υπουργός Επενδύσεων της Ιορδανίας κ. Muhannad Shehadeh, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Tarek Kabil, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ κ. Al-Muraikhi, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει μεγάλη αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, ελληνικοί και αραβικοί επιχειρηματικοί φορείς, μεγάλος αριθμός funds και δεκάδες διακεκριμένοι επιχειρηματίες από τις αραβικές χώρες.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι προγραμματισμένη για τις 09:15.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στη 13:00 με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, κ. Τζόσεφ Μουσκάτ, και στις 14:00 με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr