ΕΛΠΕ: Oι ζημιές της Elpedison οφείλονται στην καθυστέρηση του μηχανισμού ΑΔΙ - Πανίσχυρα αποτελέσματα από τη ΔΕΠΑ

 

Χρήστος Στεφάνου

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 η Elpedison με καθαρή παραγωγή 698.000 MWh είχε καθαρά κέρδη προ φόρων 9 εκατ. ευρώ. Φέτος στο ίδιο διάστημα με παραγωγή 717.000MWh κατέγραψε ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η αύξηση των πωλήσεων κατά 18% είχε ως αποτέλεσμα σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τα μεγέθη να υποχωρήσουν κατά 86% (από 16 σε 2 εκατ. ευρώ) και σε επίπεδο προ φόρων η εταιρεία να γυρίσει στο κόκκινο. 

Σημειώνεται ότι μετά το τρίτο τρίμηνο έχει γυρίσει σε ζημιές ολόκληρο το 2017 (3 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. κέρδη πέρυσι) με τη λειτουργική κερδοφορία να υποχωρεί κατά 39% συγκριτικά με το 2016.

Κατά την παρουσίαση των χθεσινών αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ τα οικονομικά μεγέθη του ενός εκ των τριών μεγάλων ανεξάρτητων καθετοποιημένων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού μόνο ικανοποιητικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ απέδωσε τα αποτελέσματα στην καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσωρινό μηχανισμό διαθεσιμότητας ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν στους αναλυτές, ανοίγει θέμα όταν τελικά επιβληθούν τα προσωρινά ΑΔΙ, να έχουν και αναδρομική ισχύ λόγω ακριβώς της μεγάλης καθυστέρησης.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν έκανε καμία αναφορά ή νίξη σε σχέση με τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της προμήθειας της Elpedison, η οποία θυμίζουμε βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.

ΔΕΠΑ

Εντελώς αντίθετη εικόνα εκπέμπουν τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ στην οποία τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με μερίδιο 35%.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν 2% στο τρίμηνο και 9% στο εννεάμηνο σε όγκους, ενώ η λειτουργική κερδοφορίας κατά 32% στα 223 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Η κερδοφορία μετά από φόρους της δημόσιας επιχείρησης αερίου υπερδιπλασιάστηκε από τα 60 στα 135 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας στο ταμείο των ΕΛΠΕ 47 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο 35% της καθαρής κερδοφορίας.

Εδώ είχαμε όπως σημείωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ αύξηση της ζήτησης για αέριο και των πωλήσεων ενώ οι αυξημένοι όγκοι επηρέασαν θετικά και τις επιδόσεις του ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο έφτασε σε πωλήσεις το 0,97 bcm.

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως είναι ήδη γνωστό και επιβεβαίωσε και η διοίκηση των ΕΛΠΕ μέσα στο Δεκέμβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr