Κομισιόν: Ζητά Άρση των Περιορισμών για τις Ελληνικές Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

 

Την άρση των περιορισμών, τους οποίους έχει θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, τύπου «ΝΟΜΕ», συνεχίζει να ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσες εταιρείες διέθεσαν στην εγχώρια αγορά το 30% του φθηνού ρεύματος που είχαν αγοράσει στις προηγούμενες δημοπρασίες «ΝΟΜΕ».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, το συγκεκριμένο ποσοστό θα φτάσει στο 50% το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το 70% το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Στόχος της Αρχής είναι να «φρενάρει» τις εταιρείες (κυρίως traders και όχι προμηθευτές) να πουλήσουν το φθηνό ρεύμα που αγοράζουν από τις δημοπρασίες, σε προνομιακές τιμές στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΡΑΕ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή με εκπροσώπους της Κομισιόν _ στο περιθώριο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς στην Αθήνα _, υπήρχαν πιέσεις προκειμένου να καταργηθούν οι σχετικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της Αρχής, «οι θεσμοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα όσον αφορά στις τακτικές των εταιρειών να εξάγουν τις ποσότητες που αγοράζουν με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην εσωτερική αγορά, αλλά δεν προτείνουν κάποια άλλη λύση». Ως εναλλακτική πρόταση υπέδειξαν στη ΡΑΕ, να κάνει τον έλεγχο του business plan των εταιρειών που θέλουν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, «όμως τους εξηγήσαμε ότι οι εταιρείες των προμηθευτών δεν είναι ρυθμιζόμενες από την Αρχή και δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Μια σκέψη είναι να μην καταργηθούν οι περιορισμοί, αλλά να τροποποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες του 2018, πάντα με το σκεπτικό το φθηνό ρεύμα που αγοράζουν οι προμηθευτές από τις δημοπρασίες να διοχετεύεται προς όφελος των καταναλωτών της εγχώριας αγοράς και όχι στις αγορές του εξωτερικού, ώστε να βοηθήσει και στο άνοιγμα της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι μεγάλο. Όπως υπογραμμίζει παράγοντας της ΡΑΕ, πολλές ξένες εταιρείες πριν την τελευταία δημοπρασία επικοινώνησαν με την ελληνική Αρχή προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές και να αποφασίσουν εάν θα βγάλουν άδεια προμηθευτή στη χώρα μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος εταιρείας με έδρα τη Δανία, ο οποίος ενδιαφερόταν για τα ΝΟΜΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά προκειμένου να βολιδοσκοπήσει εάν μπορεί να πάρει μέρος ώστε να αγοράσει φθηνό ρεύμα με σκοπό να το εξάγει στην Ουγγαρία ή σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου το ρεύμα είναι πολύ ακριβότερο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr