Πτωτικά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου - Στα 5,1 λεπτά η τιμή Νοεμβρίου που ανακοινώνει η ΕΠΑ Αττικής

 

 
Γιώργος Φιντικάκης

Αν στο πετρέλαιο η τιμή διατηρείται στα περυσινά επίπεδα, στο φυσικό αέριο έχει πτωτικές τάσεις, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν οριακά χαμηλότερα ποσά για να ζεσταθούν συγκριτικά με πέρυσι. 

Ενώ το Σεπτέμβριο η μέση τιμή φυσικού αερίου βρισκόταν στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, πλέον η τιμή Νοεμβρίου που θέτει σε ισχύ από σήμερα η ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώνεται στα 5,1 λεπτά η κιλοβατώρα. Πέρυσι ο μέσος όρος τιμών για τη χειμερινή περίοδο είχε κυμανθεί στα 5,6 λεπτά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή φυσικού αερίου διαμορφώνεται φέτος σε επίπεδα 42% χαμηλότερα του πετρελαίου θέρμανσης και 68% έναντι του ρεύματος.

Εκτός της υψηλότερης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το "ξεπάγωμα" της αυτονόμησης ενός διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση και το ευνοικό πρόγραμμα επιδότησης που έτρεξε η ΕΔΑ Αττικής (έληξε στις 9 Οκτωβρίου, αλλά θα τρέξει καινούργιο μέσα στο 2018), ένας επιπλέον παράγοντας που στέλνει τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τους δικαιούχους του επιδόματος. 

Ενα μήνα μετά την έναρξη της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης και κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει φέτος με το επίδομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαθέσιμο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης μειώνεται φέτος από τα 110 εκατ ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ, και άρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επανασχεδιασμό του μέτρου, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης. 

Με άλλα λόγια, οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να λάβουν αριθμητικά λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λάβουν μικρότερο επίδομα. Πέρυσι το ύψος του επιδομάτος κυμάνθηκε στα 25 λεπτά το λίτρο. Πάντως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα αργήσει να δημοσιοποιηθεί, με το σκεπτικό ότι ούτως η άλλως, η πρώτη δόση του επιδόματος θα δοθεί τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα νοικοκυριά που πιέζονται, να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr