Η Οικονομική Συνεργασία Ελλάδας- Πολωνίας στο Επίκεντρο της Επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου στη Χώρα μας

 

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας δόθηκε στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση του κ. Ντούντα με τοναντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υπογραμμίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και συνομολογήθηκε ότι η οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας, παρά το διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό των δύο κυβερνήσεων, έχει έδαφος ουσιαστικής ενίσχυσης και περαιτέρω ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οδική σύνδεση της Βαλτικής με το Αιγαίο, στην αναβάθμιση της ναυπηγικής συνεργασίας, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των δύο χωρών και στην ένταση της τουριστικής κίνησης.

 

Μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης στο πλαίσιο του ελληνοπολωνικού φόρουμ

Το ελληνοπολωνικό φόρουμ με τίτλο «Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίες: Ένα πανίσχυρο εργαλείο για συνεργασία» πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών και πολωνικών επιχειρήσεων και παρουσία του Πολωνού Προέδρου.

Ο κ. Ντούντα επισήμανε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα στενές σε ανθρώπινο επίπεδο, γι αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να εμβαθύνουν και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι προσφιλής προορισμός στην Πολωνία, καθώς χιλιάδες Πολωνοί την επισκέπτονται κάθε χρόνο».

Στο πλαίσιο του φόρουμ, υπογράφησαν μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του πολωνικού οργανισμού επενδύσεων και εμπορίου, καθώς και ανάμεσα στη ΔΕΗ και την πολωνική εταιρεία Solaris BUS & Coach ( εδώ) στον τομέα της κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο κ. Ντούντα υπογράμμισε ότι «με τις δύο αυτές συμφωνίες, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα διευρυνθούν». Όσον αφορά μάλιστα στη συμφωνία με την Solaris Bus, ο Πολωνός Πρόεδρος ανέφερε ότι «τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της εταιρείας παρέχουν όλες τις ανέσεις και διαθέτουν υπερσύγχρονες τεχνολογίες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι η επίσημη επίσκεψη του Αντρέι Ντούντα «αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση και σύσφιξη των ελληνοπολωνικών σχέσεων. Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει τη βούληση και της πολωνικής πλευράς για ενδυνάμωση επαφών και συνεργασιών ενόψει συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων, το 2019».

«Σε αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του ελληνοπολωνικού φόρουμ καινοτομίας με τίτλο "Πράσινες καινοτόμες τεχνολογίες: ένα ισχυρό εργαλείο συνεργασίας", καθώς στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας-Πολωνίας, σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας, μεταφορών κι αεροδιαστημικής τεχνολογίας με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών και σε άλλους τομείς. Πρέπει να τονιστεί ότι το φόρουμ καινοτομίας αποτελεί επιμέρους δράση στο ελληνοπολωνικό σχέδιο δράσης με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Το εν λόγω σχέδιο δράσης πρόκειται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «έχει προταθεί και από τις δύο πλευρές η από κοινού υποστήριξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών ιδιαίτερα σε τομείς μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων, ναυτιλίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποδομών, όπως ενδεχομένως με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πολωνικό πρόγραμμα επενδύσεων, τουρισμού, μεταφορών και μηχανολογικού εξοπλισμού».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr