Η Gazprom Neft Αντίθετη στο Ενδεχόμενο Παράτασης της Συμφωνίας του ΟΠΕΚ

 

Η Gazprom Neft, η τέταρτη πετρελαϊκή εταιρεία στην Ρωσία ως προς τις ποσότητες παραγωγής, φέρεται να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak και οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου πραγματοποίησαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τη συμφωνία, η οποία προβλέπεται να λήξει στις 31 Μαρτίου 2018. Στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης της συμφωνίας, παράταση μικρότερη από αυτή των 9 μηνών που προτείνεται από το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Συζητήθηκε η παράταση (σ.σ. της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου) κατά έξι μήνες. Όλοι συμφώνησαν εκτός από τηGazprom Neft, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει νέα έργα το 2018», ανέφερε στο TASS μία από τις πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι η Rosneft δεν εξέφρασε παρόμοια διαφωνία. Πρόσφατα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Gazprom Neft, Αλεξέι Γιανκέβιτς, δήλωνε ότι η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εντός του 2018, ακόμα και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «το Υπουργείο Ενέργειας και οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της GazpronmNeft, συνεχίζουν τις συζητήσεις για τις εναλλακτικές της εξέλιξης της συμφωνίας μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ».

«Το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται τη διαμόρφωση μιας ενιαίας θέσης που θα εκφράζει τις ρωσικές εταιρείες και το κράτος», ανέφερε η Gazprom Neft σε δήλωσή της.

Ο Novak δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα καθορίσει τη θέση της σχετικά με πιθανή παράταση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος μηνός. Ο Πούτιν δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η συμφωνία μεταξύ των χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Ρωσία και ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο πηγές του ΟΠΕΚ, ότι οι παραγωγοί τάσσονταν υπέρ της παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2018, αν και η απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ανάλογα με τις εξελίξεις της αγοράς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr