Με τη βοήθεια του CEER, η ΡΑΕ θα αξιολογήσει ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Σε μια νέα διεθνή συνεργασία, με απώτερο στόχο την αξιολόγηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, συμμετέχει η ΡΑΕ.

Πρόκειται για το έργο Pan European Gas/Electricity TSO Efficiency Benchmarking 2018, που προωθείται από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER), με αντικείμενο την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης για την αξιολόγηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Αερίου.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στο να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του CEER, μεταξύ των οποίων και η ΡΑΕ προσκλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενεργό συμμετοχής των χωρών τους στο έργο και παράλληλα να δεσμευθούν για το ύψος της οικονομικής τους συνεισφοράς, για τη χρηματοδότησή του.

Η οικονομική συνεισφορά αφορά την αμοιβή του εξωτερικού συμβούλου που θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το συντονισμό και τη συμβατική υλοποίηση του έργου - δηλαδή τη διενέργεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού και τη σύναψη σύμβασης με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί - θα αναλάβει για λογαριασμό του CΕER η Ρυθμιστική Αρχή της Ολλανδίας (Autoriteit Consument & Markt - ACM).

Η ΡΑΕ εκτιμά ότι οι συγκριτικές αναλύσεις αυτού του είδους αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις ρυθμιστικές αρχές, ιδίως για την περίπτωση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, όπου λόγω του μικρού πλήθους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα δεν είναι δυνατή η εκπόνησή τους σε εθνικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η αντικειμενική δυσκολία στην άντληση της αναλυτικής πληροφορίας και δεδομένων από ικανό πλήθος εταιρειών διαφόρων χωρών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την υλοποίηση τέτοιων έργων χωρίς την ενεργό υποστήριξη των ίδιων των εταιρειών και των αντίστοιχων εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Παράλληλα, η ΡΑΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ στο έργο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τους σκοπούς της, καθώς τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα φανούν πολύ χρήσιμα σε θέματα όπως ο υπολογισμός του επιτρεπόμενου εσόδου που καθορίζει η ΡΑΕ για τις δραστηριότητες αυτές κ.α., καθώς και στο πλαίσιο έγκρισης από τη ΡΑΕ τιμολογίων σύνδεσης στα δίκτυα.

Παράλληλα, η ΡΑΕ εκτιμά ότι τα συμπεράσματα της μελέτης θα ενισχύσουν τη γνώση της σχετικά με μεθόδους παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των Διαχειριστών.

Για τους λόγους αυτούς, η ΡΑΕ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο έργο, καλώντας και τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΣΦΑ σε συμμετοχή, με τους Διαχειριστές να επιβεβαιώνουν στην Αρχή της ενεργό συμμετοχή τους.

Μετά από αυτά, η ΡΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης συνεργασίας με την Ολλανδική Ρυθμιστική Αρχή (ACM), με την καταβολή του ποσού των 10.000€ πλέον ΦΠΑ, στην ACM.  Το ποσό θα καταβληθεί σε δυο ισόποσες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός του 2017 και η δεύτερη εντός του 2018.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr