Τερζόπουλος (ΔΕΔΑ): Η διανομή αερίου συμβάλει στο μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς

 

Στο ερώτημα αν μπορεί η διανομή αερίου να συμβάλει στο μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς απάντησε κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, CEO, ΔΕΔΑ μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Η μεγέθυνση της αγοράς, η εφαρμογή νέων τεχνολογικών και η βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων πρέπει να είναι τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας και, όπως τόνισε ο κ. Τερεζόπουλος, η διανομή φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξή τους.

Το δυναμικό για να συμβάλλει η διεύρυνση της διανομής στη μεγέθυνση της αγοράς είναι πολύ μεγάλο, καθώς μέχρι σήμερα ουσιαστικά περιορίζεται σε κάποιες λίγες σχετικά περιοχές.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας του LNG και του CNG, σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο, μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες, απαντώντας στις προκλήσεις βάσει και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ελλάδας (γεωμορφολογικών, κλιματικών, διάσπαρτες οικονομικές δραστηριότητες καθώς η οικονομική δραστηριότητα δεν είναι συγκεντρωμένη κυρίως σε ΒΙΠΕ, μεγάλο μήκος ακτογραμμής).

Επίσης, η μετατροπή του φυσικού αερίου σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο, με έγχυση στα δίκτυα διανομής υδρογόνου και βιοαερίου μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το θετικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα της ενίσχυσης της παρουσίας του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο στη ΡΑΕ που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου διανομής σε 13 πρωτεύουσες νομών, με 1155 χλμ. δικτύου και χιλιάδες νέους καταναλωτές να συνδέονται κάθε χρόνο.

Ως προς τη χρηματοδότηση, τα 18 εκατ. ευρώ θα παρασχεθούν από τον Όμιλο της ΔΕΠΑ, τα 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 21,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης 32 Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και 21,2 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Μακεδονία, όπως ανέλυσε ο κ. Τερζόπουλος.

Επίσης, ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει την αξιοποίηση του LNG, καθώς και του CNG σε νησιά.

Ακόμα, προβλέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία 4 νέων πρατηρίων CNG το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βασικό μέρος του σχεδιασμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διανομής απομακρυσμένων πόλεων, είναι η αξιοποίηση των «εικονικών» αγωγών.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Τερζόπουλος, η ΔΕΔΑ είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις από ιδιώτες, ενεργειακές κοινότητες κ.α. προκειμένου να προχωρήσει σε έργα μετατροπής του φυσικού αερίου σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr