Αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών για το SLA

 Ξεκινούν εκ νέου από αύριο οι συζητήσεις με τους πιστωτές για τη γ' αξιολόγηση. Αργή η πρόοδος στο ζήτημα των προαπαιτουμένων, ωστόσο το κλίμα είναι θετικό. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς.

Αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών για το SLA

Με εκατέρωθεν προσδοκίες για επίτευξη Staff Level Agreement (SLA) έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο στην Αθήνα οι συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και πηγές των δανειστών μεταδίδουν ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός των επόμενων ημερών είναι απολύτως εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι από τις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Σήμερα, οι συμβολαιογράφοι, στην επαναληπτική γενική τους συνέλευση, αναμένεται να αποφασίσουν -εκτός απροόπτου- άρση της προηγούμενης απόφασής τους για αποχή από πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Στον δεύτερο καυτό φάκελο της τρίτης αξιολόγησης, που αφορά στη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,44%, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ήδη από την περασμένη εβδομάδα μιλούν για συμφωνία με την DG Comp για τις μονάδες λιγνίτη, οι οποίες θα πωληθούν προκειμένου να συρρικνωθεί η παραγωγή κατά 40%.

Κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εφόσον κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα ακολουθήσει η προώθηση ενός πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο θα κλείνουν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων η αλλαγή των διατάξεων για τις απεργίες και η αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Η πρόοδος στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει αργή και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν υλοποίηση ενός ποσοστού της τάξεως του 30%, αλλά το κλίμα παραμένει πρωτόγνωρα θετικό (κάτι που φαίνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ). Η πρόοδος και τα επόμενα βήματα αναμένεται να εξεταστούν σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Ο χρόνος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θεωρείται επαρκής για την πλήρη υλοποίηση της λίστας των προαπαιτούμενων έως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε έχει τεθεί το ορόσημο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η παραμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα σχεδιάζεται -εκτός απροόπτου- περιορισμένης διάρκειας. Το αρχικό πλάνο ορίζει αναχώρησή τους το ερχόμενο Σάββατο.

Έλενα Λάσκαρηe.laskari@euro2day.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr