Τέλη Δεκεμβρίου η Γεώτρηση στον Στόχο «Καλυψώ» στο 6

 

Τέλη Δεκεμβρίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη της και εξαιρετικά σημαντική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 η Ιταλική ΕΝΙ, στο οποίο συνεργάζεται με την γαλλική ΤΟΤΑΛ. Η γεώτρηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή μέρες του Α γύρου Προεδρικών Εκλογών. Θα ακολουθήσει αρχές Φεβρουαρίου γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι διεργασίες της κάθε γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί από το γεωτρύπανο Saipem 12000 προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 36 συνεχόμενες μέρες (συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης, τοποθέτησης, ανόρυξης και εγκατάλειψης της γεώτρησης και απεγκατάστασης του γεωτρύπανου, σύμφωνα με την ΕΝΙ.

Στο τεμάχιο 6 έχουν γίνει αλλεπάλληλες σεισμογραφικές έρευνες την τελευταία οκταετία, με τις τελευταίες τρισδιάστατες να συμπληρώνονται τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τον περασμένο Μάιο, η ΕΝΙ προχώρησε σε εξιδανικευμένες έρευνες σε σχέση με τον στόχο που καθόρισε με την χρήση και υποβρυχίων ρομπότ.

Για τον προγραμματισμό της ΕΝΙ για τις δύο γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο Saipem 12000 ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της ΕΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλζι, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία και του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ήταν πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με την ηγεσία της ΕΝΙ, «η οποία δραστηριοποιείται έντονα τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά συζητήθηκαν τρία θέματα.

Πρώτον το ερευνητικό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις, η μια πίσω από την άλλη, αρχίζοντας από το στόχο Καλψώ στο τεμάχιο 6 και αμέσως μετά με τον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3. Η γεώτρηση θα αρχίσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου και είναι στα τελικά στάδια λήψης των απαραιτήτων αδειών για το περιβάλλον και την ασφάλεια και άλλα.

Δεύτερο συζητήσαμε την πιθανότητα συνεργασίας με τις υποδομές που συμμετέχει η εταιρεία στην Αίγυπτο, πιο συγκεκριμένα για την Νταμιέτα και τους υποθαλάσσιους αγωγούς και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε επίπεδο δικό μας και κυρίως να συνεχίσουν οι εταιρείες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Τρίτο συζητήσαμε για άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα λόγω και του σημαίνοντα ρόλου της ΕΝΙ ως ένας από τους κυριότερους αν όχι ο πιο κύριος πρωταγωνιστής στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ερωτηθείς αν τη συνάντηση απασχόλησαν οι τουρκικές προκλήσεις για το τεμάχιο 6, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ως Κυβέρνηση είχαμε πάρει την απόφαση για αδειοδότηση του τεμαχίου και το αδειοδοτήσαμε σε μια ισχυρή κοινοπραξία που αποτελείται από την ΕΝΙ και την TOTAL και το κάναμε γιατί ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε και στις γεωτρήσεις, πεποίθηση που σήμερα και η εταιρεία εξέφρασε ότι, δηλαδή, οι προοπτικές είναι να προχωρήσουμε στον στόχο Καλυψώ».

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ κ. Κλαούντιο Ντεσκάλτζι είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνήσαμε για τη γεώτρηση μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση και αυτός είναι χρόνος ρεκόρ».

Εξέφρασε αισιοδοξία για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει και με το οικόπεδο 3. Πρόσθεσε ότι οι γεωτρήσεις θα γίνουν τους επόμενους δυο-τρεις μήνες.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το τι μπορεί να ανακαλυφθεί είπε ότι η εταιρεία επενδύει 150 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πιστεύει στην προοπτική της Κύπρου και στη γεωλογία της.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη προσδοκεί σε διαφορετικές εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο, η οποία είναι φυσική γέφυρα.

Επεσήμανε ότι «είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε παρόντες και επενδύουμε πολλά», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλες δομές ή μικρές δομές, σημειώνοντας πως αν βρεθούν μικρές δομές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απόθεμα για κατανάλωση στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού να προωθήσουν αυτή την επένδυση.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ερωτηθείς αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Ντεσκάλτζι σε σχέση με τη γεώτρηση μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «προχωρούμε με σταθερά βήματα».

Ερωτηθείς είπε ακόμη ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν συνολικά 4-5 γεωτρήσεις, από την ΕΝΙ και από την Exxon το 2018.

 

(Πηγή: philenews.com)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr