«Πράσινο φως» για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης άναψε το ΥΠΕΝ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Πέραν της αυτοτελούς σημασίας της απόφασης, το ζήτημα έχει και ενεργειακό ενδιαφέρον, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή σχετίζεται με τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, καθώς από την περιοχή της Μονεμβασίας σχεδιάζεται να διέλθει το σχετικό καλώδιο.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της απόφασης, το ΥΠΕΝ έλαβε υπόψη τις απόψεις-παρατηρήσεις του ΑΔΜΗΕ επί της ΣΜΠΕ του Σχεδίου του θέματος που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω του Ακρωτηρίου του Μαλέα, καθώς και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασιάς, με την οποία αποφασίζει ομόφωνα την αρνητική θέση του σχετικά με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ «Δεν θα τεθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου περιορισμοί i) στην εγκατάσταση και λειτουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης σκοπών εθνικής άμυνας ii) στα προγραμματιζόμενα έργα του 24 Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2017-2026 του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε οποιαδήποτε περιοχή ή ζώνη του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέδειξε πρόσφατα το energypress, ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει ήδη σε τροποποίηση του σχεδιασμού στη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, λόγω ακριβώς αυτών των αντιδράσεων στη Λακωνία.

Η έναρξη των εργασιών για τη «μικρή διασύνδεση» αναμένεται εντός του 2018, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν το 2020. 

Ρυθμίσεις και για τα αιολικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των σχετικών με τη «μικρή διασύνδεση», η απόφαση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει και μια ρύθμιση σε σχέση με τη ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή «για κάθε αίτηση εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και για κάθε είδος οικοδομικής ή άλλης δραστηριότητα πλησίον των περιοχών όπου εντοπίζονται σπήλαια να προηγείται η έγκριση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr