Κυβέρνηση: Με τον «αέρα» του swap στην τελική ευθεία της αξιολόγησης

 Οι τελικές μάχες για τον ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου και για τα κοινωνικά επιδόματα. «Ποδαρικό» στη σημερινή διαπραγμάτευση από την Ο. Γεροβασίλη για το Δημόσιο.

Κυβέρνηση: Με τον «αέρα» του swap στην τελική ευθεία της αξιολόγησης

 

Με τον αέρα που της έδωσε η επιτυχής ολοκλήρωση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (swap) ύψους 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σπινάρει για να μπει στην τελική ευθεία της τρίτης αξιολόγησης.

Κυβερνητικό στέλεχος θεωρεί ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στα μνημονιακά επτάμισι χρόνια, οι εκπρόσωποι των θεσμών έφτασαν προχθές στην Αθήνα «χωρίς να γίνουν… ούτε πρώτη ούτε καν δεύτερη είδηση» στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Μετά και την επιβεβαίωση των πληροφοριών από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για (ουσιαστική) συμφωνία στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,95%, η προσοχή φαίνεται να πέφτει στα δύο εναπομείναντα ανοικτά θέματα: στη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και στα κοινωνικά επιδόματα.

«Μάχη» για τον ΦΠΑ στο Β. Αιγαίο

Ως προς το πρώτο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο (και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επισήμανση) θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια στη διαπραγμάτευση, ώστε να διατηρηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την εξομοίωση.

Το επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι η εξαίρεση συμφωνήθηκε εξαιτίας του μεγάλου βάρους («για ολόκληρη την Ευρώπη») που σηκώνουν αυτά τα νησιά στο προσφυγικό, ενώ σε δεύτερη φάση σημειώνει ότι ο φόρος που αντιστοιχεί σ' αυτά να νησιά είναι μόλις το 0,5% του συνολικού ΦΠΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται κι ένα plan B, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης: να δοθεί έκτακτο επίδομα στους κατοίκους αυτών των νησιών, που, σε μεγάλο μέρος, θα «ισοφαρίζει» την απώλεια από την αύξηση του ΦΠΑ.

Σημειώνεται, επ' αυτού, ότι από το υπερπλεόνασμα έχει παραμείνει εκτός κοινωνικού μερίσματος ένα ποσό «τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ» για έκτακτες περιπτώσεις.

Τριβές για τα κοινωνικά επιδόματα

Για τα κοινωνικά επιδόματα, όπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς την αύξηση κατά 160 εκατ. ευρώ των δαπανών για οικογενειακά επιδόματα, για στήριξη του πρώτου και του δεύτερου παιδιού. Το εν λόγω ποσό μάλιστα έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή (και θα ψηφισθεί στις 19 Δεκεμβρίου).

Το ανοικτό μέτωπο, εν προκειμένω, αφορά στην επιμονή των θεσμών να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια -αλλαγή που θα μειώσει τους δικαιούχους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για θετική εικόνα η οποία θα επικυρωθεί σήμερα -παρά τη συνεχιζόμενη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία εξήγγειλε νέα απεργιακή κινητοποίηση για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για το πρωί σήμερα έχει προγραμματισθεί η συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μαρίνα Μάνη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr