Καθησυχαστικός ο ENTSO-e για την ενεργειακή ασφάλεια το χειμώνα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

 

Τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα το φετινό χειμώνα αναλύει έκθεση του ENTSO-e που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο ENTSO-e εκτιμά ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας, αν και σε περίπτωση που οι συνθήκες αποδειχθούν χειρότερες των προβλέψεων, τότε ενδέχεται να προκληθούν δυσλειτουργίες κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία. Ακόμα και τότε, όμως, είναι αρκετά απίθανο να μην υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ισχύς ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Ακόμα, ο ENTSO-e εντοπίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει συγκυριακά υπερπαραγωγή (λόγω υψηλής μεταβλητότητας στην παραγωγή των ΑΠΕ και σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης), ενδέχεται να χρειαστεί μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής στην Ιρλανδία και σε κάποιες ζώνες της νότιας Ιταλίας να απορριφθεί.

Αξιοποιώντας την πείρα και τα διδάγματα του περσινού χειμώνα, ο ENTSO-e προχώρησε στην ανάλυση των χειρότερων σεναρίων, διεξάγοντας stress-tests σε συνθήκες που ενδέχεται να συμβούν μια φορά κάθε 20 χρόνια και εισάγοντας ως υπόθεση εργασίας ότι αντίστοιχες συνθήκες θα επικρατήσουν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Σε σχέση με την ανησυχία που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες ανά την Ευρώπη ως προς τις στάθμες των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, ο ENTSO-e παρατηρεί ότι τα αποθέματα των νερών έχουν επανέλθει στους μέσους όρους που καταγράφονται ιστορικά, εκτός της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στη Γαλλία τα νερά έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στην Αυστρία τον Οκτώβριο ήταν άνω του ιστορικού μέσου όρου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη στην εγκατεστημένη ισχύ, ο ENTSO-e σημειώνει ότι φέτος έχουν βγει εκτός συστήματος αρκετές θερμικές μονάδες, με την ισχύ που προσέφεραν να ισοσκελίζεται εν μέρει από νέες μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στο σύστημα.

Οι εκτιμήσεις του ENTSO-e για την Ελλάδα

Στην ανάλυση του ENTSO-e περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το φετινό χειμώνα το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται, σημαντικοί για την ισορροπία του συστήματος φέτος είναι οι εξής παράγοντες:

-Η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις ως προς τα επίπεδα των ρύπων NOx, με αποτέλεσμα κάποιες μονάδες να τίθενται εκτός για μεγάλα διαστήματα

-Η επάρκεια στις εισαγωγής φυσικού αερίου (σε υγροποιημένη και αέριο μορφή), η οποία είναι κρίσιμη για την ασφάλεια εφοδιασμού του ελληνικού συστήματος

-Τα χαμηλά επίπεδα των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα

-Ο ρόλος των προγραμμάτων ανταλλαγών μέσω των διασυνδέσεων, οι οποίες σε περίπτωση που εισάγουν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια της εξισορρόπησης

Ο ENTSO-e σημειώνει ότι αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν τα επίπεδα επάρκειας και ασφάλειας του διασυνδεδεμένου συστήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ENTSO-e, η πιο κρίσιμη περίοδος κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη χώρα είναι το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου και ο Ιανουάριος. Σφοδρές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες απαιτήσεις από το σύστημα. Ένας μέτριος όγκος εισαγωγών χρειάζεται προκειμένου να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές απαιτήσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι προς το παρόν κρίσιμος για την επάρκεια ισχύος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις προβλημάτων στην προμήθεια αερίου, όπως πέρυσι.

 

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr