Μαζί η πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ το 2018!

 Από Ιούλιο η πληρωμή του φόρου ακινήτων το επόμενο έτος, συμπίπτοντας με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος. Σήμερα στο... ταμείο οι φορολογούμενοι για πληρωμές 2 δισ. ευρώ. Μάρτιο «κλείδωσε» η προσαρμογή των αντικειμενικών.

Μαζί η πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ το 2018!

Διπλή παγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων το καλοκαίρι του 2018 φέρνει ο σχεδιασμός ταχύτερης εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης σε σχέδιο εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους τον Ιούνιο του 2018, ώστε να αρχίσει να εξοφλείται από τον Ιούλιο, σε έξι μηνιαίες δόσεις (αντί για πέντε) έως το τέλος του χρόνου.

Στον βαθμό όπου ο σχεδιασμός επιβεβαιωθεί στην πράξη και δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τον Ιούλιο του επόμενου έτους, 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθούν να σηκώσουν μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα, άλλωστε, λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας φετινής δόσης φόρου εισοδήματος, αλλά και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, πληροφορίες από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία προσαρμογής των τιμών στα νέα δεδομένα έως τον Μάρτιο του 2018.

Η σχετική μνημονιακή δέσμευση προέβλεπε οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, πλην όμως ο χρόνος για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί, πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα συσταθούν τελικά οι περιφερειακές επιτροπές τις οποίες είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ή η προσαρμογή των αντικειμενικών σε επίπεδο κοντά στις εμπορικές τιμές θα γίνει μόνο με τη χρήση αλγορίθμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, χωρίς να αποκλείονται προσαρμογές συντελεστών.

Ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει πως αν η προσαρμογή των αντικειμενικών επηρεάσει τον εισπρακτικό στόχο, τότε θα υπάρξουν προσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Παρ’ όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως η προσαρμογή δεν θα χρειαστεί,δεδομένου ότι εκτός από μειώσεις θα προκύψουν και αυξήσεις στις τιμές ενώ, όπως είναι γνωστό, οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με φορολογικές ζώνες (π.χ φόρος 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό για τη φορολογική ζώνη 4, με τιμές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ).

Οι φορολογικές ζώνες θεωρούνται ικανές να απορροφήσουν πιθανές παρενέργειες στον ΕΝΦΙΑ. Αν υποθέσουμε ότι για ένα ακίνητο της φορολογικής ζώνης 4, η αντικειμενική μειωθεί από τα 1.500 στα 1.300 ευρώ και πάλι ο συντελεστής φόρου θα παραμείνει στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr