Τελευταίος γύρος για επιδόματα και λιγνιτικές μονάδες

 Ποιο είναι το βασικό σενάριο για το μέλλον των οικογενειακών επιδομάτων. Οι αλλαγές στις παροχές και τα εισοδηματικά κριτήρια. Επισφραγίζεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κρίνεται το θέμα της ΔΕΠΑ.

Τελευταίος γύρος για επιδόματα και λιγνιτικές μονάδες

 

Με μπαράζ ραντεβού για τα ανοικτά θέματα επιχειρεί η κυβέρνηση να «κλειδώσει» ότι το Σάββατο θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους δανειστές.

Το μενού περιλαμβάνει όλο το φάσμα: πρωί με κοινωνική πρόνοια και συντάξεις, συνέχεια με δημοσιονομική διαχείριση, αγορές προϊόντων και ιδιωτικοποιήσεις, ακολουθούν ενέργεια και μεταφορές.

Τα επιδόματα

Το πώς θα «μοιραστούν» μεταξύ οικογενειακών επιδομάτων, σχολικών γευμάτων και βρεφονηπιακών σταθμών τα 240 εκατ. ευρώ, που έχουν συμφωνηθεί να μεταφερθούν από το συνολικό ποσό ύψους 320 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την επισκόπηση δαπανών για το 2018, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, στις 10:30 το πρωί, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι επικεφαλής των δανειστών.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους δανειστές από τις αρχές Ιανουαρίου, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου να έχουν ήδη συμφωνήσει σε καθιέρωση ενός ενιαίου επιδόματος τέκνων.

Η συμφωνία προβλέπει αλλαγή τόσο στο ύψος των παροχών όσο και το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων, με πιθανές τις περικοπές στο επίδομα που λαμβάνουν όσοι έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και μικρές αυξήσεις στο επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Στόχος είναι «να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό».

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για θεσμοθέτηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας. Το «αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι αφενός το χρονοδιάγραμμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιθυμούν οι αλλαγές να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018, αφετέρου, το θέμα της διαλειτουργικότητας.

Το ορόσημο για την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, όπου η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της αναπηρίας θα λαμβάνει υπόψη της εκτός από τα νέα ποσοστά αναπηρίας, ανάλογα με την ασθένεια (αναμένεται επικαιροποιημένη λίστα εντός του χρόνου), και τη δυνατότητα του ατόμου με αναπηρία να ασκεί δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, προβλέπεται να είναι ο Ιανουάριος.  «Μπούσουλας» των όποιων αλλαγών θα είναι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλαγές αναμένονται και στα επιδόματα μεταφορών, με το συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών να συζητά για την πολιτική μειωμένων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, σε συνέχεια και με βάση την εφαρμογή και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ορόσημο εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Μάρτιος του 2018.

Τέλος, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και η στεγαστική πολιτική του υπουργείου Εργασίας.

Βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων, η κα Φωτίου αναμένεται να παρουσιάσει τη μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και τη λειτουργία του εθνικού μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει το ασφαλιστικό, με την κα Αχτσιόγλου να θέτει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ.

Οι εμβόλιμες πληρωμές συντάξεων που αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν μια ανάσα στο σύστημα, καθώς βάσει των προβλέψεων, είναι δυνατόν ο αριθμός των συντάξεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2017 να είναι πέριξ των 80.000.

Στο στόχαστρο των πιστωτών θα τεθεί και το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε να εκδοθούν όλες οι «προσωπικές διαφορές» των ήδη συνταξιούχων. Οι περισσότερες εξ αυτών θα κοπούν από το 2019 και μετά.

Κλείνει το θέμα των ενεργειακών

Πολύ μεγάλες πιθανότητες έχει, από την άλλη πλευρά, να κλείσει το θέμα των ενεργειακών. Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον νέο ρόλο που θα έχουν οι δύο πάλαι ποτέ κραταιές δημόσιες επιχειρήσεις, η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,90% και η ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και σε ό,τι αφορά τη δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων «1» της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης καθώς και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού. Την ίδια τύχη θα έχουν κι εκείνες της Μεγαλόπολης «3» και «4».

Ένα από τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης είναι το μέλλον των περίπου 1.300 εργαζομένων στις τέσσερις μονάδες και για το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν πηγές, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της «μικρής ΔEH» -είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-, όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι εγγυημένες για περίπου πέντε χρόνια. Άλλο τόσο θα διασφαλιστούν και τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης, πηγές θέλουν να καθορίζεται χρονικά και το market test, που τοποθετείται τον Ιανουάριο, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας δεν θα γίνεται αναφορά για πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών, στην περίπτωση που δεν πετύχει η διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Άλλο σημείο της συμφωνίας θα προβλέπει και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων δημοπρασίαςπροθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME). Αυτή θα εξαρτάται από τον βαθμό της αποεπένδυσης της ΔEH.

Σε σχέση με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, οι θεσμοί και η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής φέρονται να μην έχουν αντίρρηση στην αύξηση των ωρών λειτουργίας και στη δυνατότητα η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού να πραγματοποιήσει δικές της επενδύσεις. Ωστόσο, το αίτημα για την παράταση των ωρών λειτουργίας θα πρέπει να το θέσει το ΥΠΕΝ στη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ και οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα «κλειδώσουν» και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου, με τον δραστικό περιορισμό της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.

Η μητρική, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, θα αποχωρήσει από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής, εξαγοράζοντας το ποσοστό 49% της Shell.

Οι δανειστές επέμεναν στο να περιοριστεί η ΔΕΠΑ σε ρόλο παθητικού μετόχου, με ποσοστό στις δύο ΕΠΑ κάτω από το 34%.

Χρήστος Κολώνας[email protected]

Ρούλα Σαλούρου[email protected]

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr