Μυτιληναίος: Οριστικοποιείται τον Επόμενο Μήνα η Επένδυση $ 400 Εκατ. στην Αλουμίνα

 

Ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος Μυτιληναίος θα ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα επένδυση ύψους $ 400 εκατ. στην Ελλάδα, με την οποία υποστηρίζει ότι θα καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη.

Παρά την κρίση, η Μυτιληναίος εμφανίζει θετική πορεία χάρη στην επέκτασή της στο εξωτερικό και τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέο εξοπλισμό με στόχο τη μείωση κατά 50% του κόστους παραγωγής.

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τη νέα μονάδα αλουμίνας -με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατομμυρίου τόνων- το 2018», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε χθεσινή του συνέντευξη στοReuters.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η εταιρεία θα οριστικοποιήσει την όποια επενδυτική απόφαση στη συνεδρίαση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου.

«Θα είναι μια επένδυση ορόσημο που θα μας καταστήσει τον κορυφαίο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Ο Όμιλος άντλησε € 300 εκατ. από πενταετές ομόλογο τον Ιούνιο και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας παραγωγής.

Η Μυτιληναίος εξάγει το σύνολο της ποσότητας αλουμίνας που παράγει. Το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει περισσότερους από 5 εκατ. τόνους στην ελβετική Glencore, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας $ 2 δισ. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος.

Το αλουμίνιο έχει πραγματοποιήσει ράλι φέτος, με ώθηση από τους περιορισμούς της παραγωγής στην Κίνα. Ο όμιλος Mυτιληναίος προβλέπει ότι οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν το € 1,5 δισ. και ότι τα προ φόρων κέρδη θα ανέλθουν στα € 200 εκατ.

«Θα επιτύχουμε τις προβλέψεις μας» δήλωσε ο κ. Mυτιληναίος. «Μετά την αφαίρεση των φόρων, θα έχουμε κέρδη 160 με 170 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.

Την προηγούμενη χρονιά ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη € 34,2 εκατ.

 

Oι λιγνιτικές μονάδες

Ο όμιλος επεκτείνει επίσης και τις ενεργειακές του δραστηριότητες και κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Στην ελληνική αγορά ενέργειας κατέχει μερίδιο 12% στην αγορά χονδρικής και 4% στην αγορά λιανικής.

Αναφερόμενος στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από αυτές τις μονάδες, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης». «Δεν θα βιαζόμουν καθόλου» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια αύξηση της παραγωγής αερίου, ο κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως ο όμιλος -ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα και προσφέρει ήδη αέριο στην αγορά χονδρικής- έχει τις απαραίτητες υποδομές για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.

«Καταναλώνουμε 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Δε θα ήταν τόσο δύσκολο να προσφέρουμε επιπλέον 1 δισ. κυβικά μέτρα στην αγορά χονδρικής» τόνισε.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr