Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τους θεσμούς - Υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η λύση για το ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική

 

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 22:44)  "Τα θέματα της ενέργειας έκλεισαν απόψε, σήμερα έχουμε συμφωνία με την DG Comp για την έναρξη του market test την επόμενη εβδομάδα" για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε περιλαμβάνει την πώληση των μονάδων Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 3,4, και άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, "έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Η επιστολή συμφωνίας διασφαλίζει τα εργασιακά θέματα, ενώ περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με όλα τα ενδιάμεσα στάδια και βασικά ορόσημα την έναρξη του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2018 και την ολοκλήρωσή του στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Όλος ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ η οποία θα αναλάβει και την προετοιμασία (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων κλπ)".

Στο φυσικό αέριο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι έγινε αποδεκτό το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην αγορά προμήθειας (ΔΕΠΑ, ENI, Shell). Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία-Θεσσαλονίκη και την απόκτηση του management, πιθανώς και επιπλέον μετοχών, στην Αττική από τη ΔΕΠΑ. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Για τη μονάδα λιγνίτη στο Αμύνταιο, ο υπουργός ανέφερε ότι απελευθερώνεται από τη συμφωνία και η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να την αξιοποιήσει όπως θέλει, ενώ το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας της είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. 

Τέλος, για τη χρέωση προμηθευτή, η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει ότι θα παραμείνει ώς έχει και το όποιο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην αναλογική μείωση της σχετικής χρέωσης, μέχρις ότου ισχύσουν τα "πράσινα" πιστοποιητικά.

Για το μηχανισμό των προσωρινών ΑΔΙ το σχετικό σχέδιο θα σταλεί και αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τους Θεσμούς προκειμένου να καθαρογραφεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Το status που προέβλεπε ο καταργημένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» όσον αφορά το προσωπικό των προς πώληση μονάδων, η υποχρέωση δηλαδή του αγοραστή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, φαίνεται ότι αποτελεί το σημείο συμφωνίας τρόικας και ΥΠΕΝ.

Με δεδομένο ότι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, η πλήρης μεταβίβαση των μονάδων δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2018, με την πενταετή εξασφάλιση των θέσεων εργασίας φτάνουμε στο 2023, δηλαδή ένα περίπου χρόνο πριν τη λήξη λειτουργίας της Μεγαλόπολης. Συνεπώς, εκτιμούν στην κυβέρνηση, αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα των εργαζομένων, ιδίως στη Μεγαλόπολη όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι απασχολούμενοι εκεί φτάνουν τα 1100 άτομα!

Η εικόνα που δίνεται από την κυβέρνηση είναι ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν στην πραγματικότητα κλείσει και ότι η σημερινή συνάντηση Σταθάκη με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των θεσμών θα επισφραγίσει τη συμφωνία.

Ακόμα και για το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου και της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι η συμφωνία είναι δεδομένη και μάλιστα προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την απόκτηση του συνόλου της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.

Το ότι θα υπάρξει συμφωνία και για το θέμα αυτό, έστω και επί της αρχής, θεωρείται πράγματι δεδομένο από τους πάντες. Εκείνο που μένει να φανεί είναι το ποια θα είναι τελικά η συμφωνία και ποια θα είναι η θέση της ΔΕΠΑ την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν έχουμε σήμερα τελική φόρμουλα, θα περιγραφούν οι βασικές αρχές και θα συνεχιστεί η επεξεργασία της πρότασης το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το αν θα υπάρχει διατύπωση σχετικά με τα δομικά – διαρθρωτικά μέτρα ως διέξοδο στην περίπτωση που δεν είναι επιτυχές το market test των λιγνιτικών μονάδων και ειδικά αν θα υπάρχει αναφορά στα υδροηλεκτρικά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για όσα δεν υπάρχει συμφωνία και δεν αποτελούσαν προαπαιτούμενα (για παράδειγμα η κατάργηση της «χρέωσης προμηθευτή» και οι αλλαγές στο πλαίσιο των δημοπρασιών NOME), η επίλυσή τους θα μεταφερθεί σε μελλοντικό χρόνο, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με εμπλοκή της ΡΑΕ.

Όπως έχει αναφέρει το energypress, το αίτημα για εξαίρεση των καταναλώσεων της Υψηλής Τάσης από τον υπολογισμό των μεριδίων της ΔΕΗ στην προμήθεια και συνεπώς από τον προσδιορισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME έχει απορριφθεί.

Χρονική ανοχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και σε σχέση με το χρόνο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr