Solomon: Δεύτερο καλύτερο διυλιστήριο παγκοσμίως ο Ασπρόπυργος των ΕΛΠΕ ανάμεσα σε 310 μονάδες

 

Γιώργος Φιντικάκης

Την δεύτερη θέση ανάμεσα στις καλύτερες μονάδες διεθνώς στην κατηγορία της καταλυτικής πυρόλυσης, δηλαδή τύπου FCC, καταλαμβάνει το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σύμφωνα με αξιολόγηση από τον οίκο Solomon Associates.

Ανάμεσα σε 310 μονάδες FCC οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον ξένο οίκο, ο Ασπρόπυργος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη θεωρείται leader σε μια σειρά τομέων, όπως ως προς την διαθεσιμότητα και παραγωγή των μονάδων του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και δείχνουν ποια είναι τα σημεία όπου τα διυλιστήρια του ομίλου υπερτερούν έναντι του ανταγωνισμού, καθώς και εκείνα τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα του οίκου Solomon, καταγράφει άνοδο τη τελευταία διετία σε όλους τους βασικούς τομείς των μονάδων διύλισης του ομίλου, όπως αξιοπιστία, χρήση του εξοπλισμού, λειτουργικά έξοδα, μικτό περιθώριο και συνολικό εύρος απόδοσης. Στον αντίποδα εντοπίζει περιθώρια βελτίωσεων στην κατανάλωση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και στον τομέα των συντηρήσεων.

Σαν αιτία για τις συνεχώς ανοδικές επιδόσεις δεν προβάλλεται μόνο το καλό διεθνές περιβάλλον και τα υψηλά περιθώρια διύλισης. Αλλα αποδίδονται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών, η διατήρηση της δομής του λειτουργικού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε ζητήματα ασφάλειας, τεχνολογίας, και τεχνογνωσίας, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να καταγράφουν μείωση 22% στο τρίτο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων, τάση που συνεχίζεται και στο τέταρτο τρίμηνο.

Καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο όμιλος θα καταγράψει για τρίτο συνεχόμενο έτος νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας (EBITDA), ξεπερνώντας τα 800 εκατ. ευρώ (663 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), καθώς και νέο ρεκόρ παραγωγής (11,13 εκατ. μετρικούς τόνους στο 9μηνο). Εκτός από την ενίσχυση της κερδοφορίας, και τη σταθεροποίηση υψηλών ταμειακών ροών, η φετινή χρονιά αναμένεται επίσης να κλείσει με περαιτέρω μείωση του κόστους  χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιοδικό Fortune πρόκειται να συμπεριλάβει τα ΕΛΠΕ στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις διεθνώς, κάτι που έκανε ήδη το Thomson Reuters (Top 100 Global Energy Leaders), όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Σ. Τσοτσορός.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr