Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Συνεργασίες με διεθνείς ομίλους για την εμπορία προϊόντων πετρελαίου και τις ΑΠΕ

 

Συνεργασίες με ξένους ομίλους σε διάφορους τομείς περιλαμβάνει η στρατηγική ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, προκειμένου ο Όμιλος να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, όπως εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Αντρέας Σιάμισιης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Σιάμισιης, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία διαφαίνεται ότι το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά, από άποψη αποτελεσμάτων, από την ίδρυση του Ομίλου.

Άμεση προτεραιότητα των ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια ήταν η βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου και η επαναφορά του σε μια ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τα μελλοντικά σχέδια.

Πλέον, στη βάση των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων, τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τη συμμετοχή τους στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου, μέσω εξειδικευμένου σχήματος στο εξωτερικό, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερες αγορές κεφαλαίων. Η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει το 2014, με σύσταση ειδικής εταιρείας, η οποία, όμως, λόγω των συνθηκών της αγοράς δεν ενεργοποιήθηκε τότε. Πλέον, όμως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και από τη στιγμή που το 50-60% της παραγωγής των ΕΛΠΕ είναι εξαγωγές, κρίνεται απαραίτητο να προσεγγιστούν με διαφορετικό τρόπο οι διεθνείς αγορές.

Επίσης, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν την προοπτική συνεργασίας με διεθνή όμιλο για επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει στα ΕΛΠΕ το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους εγκατάστασης. Αν τελικά τα ΕΛΠΕ επιλέξουν αυτή τη δραστηριότητα στρατηγικά , όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να έχουν μέχρι και 500MW στην Ελλάδα και μέχρι και 500MW στο εξωτερικό.

Ο κ. Σιάμισιης σημειώνει, ακόμα, ότι το 2018 τα ΕΛΠΕ θα αναχρηματοδοτήσουν δάνεια 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Τέλος, ο κ. Σιάμισιης αναφέρει ότι είναι πιθανή και η έκδοση νέου διεθνούς ομολόγου στο πρώτο τρίμηνο, αν οι συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι θετικές.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr