Λόγω καθυστερήσεων, χάνεται η άνοιξη του 2018 για τα σεισμικά στο Ιόνιο - Γεώτρηση στον Πατραϊκό αρχές 2019

 

Χρήστος Στεφάνου

Η καθυστέρηση στην κύρωση από τη βουλή της σύμβασης για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total, Edison, μεταθέτει χρονικά τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στην περιοχή τουλάχιστον για τα τέλη του φθινοπώρου του 2018. 

Όπως τονίζουν πηγές της κοινοπραξίας -και είναι άλλωστε γνωστό-, οι σεισμικές καταγραφές που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε να εντοπιστούν οι πιθανοί γεωτρητικοί στόχοι, μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα στη διάρκεια του έτους, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, περιβαλλοντικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι (τουριστική σεζόν) δεν επιτρέπουν να γίνουν σεισμικές καταγραφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού. 

Ωστόσο καθώς εκκρεμεί ακόμη η κύρωση της σύμβασης, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η άνοιξη του 2018 ενώ εάν προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, μπορεί η κοινοπραξία να προλάβει και να κλείσει ένα από τα ειδικά πλοία που είναι διαθέσιμα για τις έρευνες, για το Νοέμβριο του 2018.

Εκτός όμως από το θέμα των σεισμικών στο Ιόνιο, υπάρχει σε εκκρεμότητα και το θέμα της γεώτρησης που θα διενεργηθεί στον Πατραϊκό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτή θα γίνει κανονικά σύμφωνα με το σχεδιασμό στις αρχές του 2019.

Η περιοχή του Πατραϊκού χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως  η πιο ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα από τις δομές στις οποίες έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν γεωτρήσεις από την παλιά ΔΕΠ ΕΚΥ. Υπενθυμίζεται στο παρελθόν είχαν γίνει πάνω από 70 γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δύο παραχωρήσεις που έγιναν μέσω του διαγωνισμού open door, ο οποίος και ουσιαστικά άνοιξε εκ νέου την αγορά της έρευνας υδρογονανθράκων για τη χώρα μας. 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr