Market test: Η θεσμική συμμετοχή των Ελλήνων παικτών και ο χαμηλός πήχης για την επιτυχία των διαγωνισμών

 

Χρήστος Στεφάνου

Καθώς σιγά, σιγά οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του περίφημου market test, δηλαδή της έρευνας αγοράς που διεξάγεται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η εικόνα που εκπέμπεται από μεγάλους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, ως προς τις προθέσεις αλλά και τη συμμετοχή των περισσότερων στη διαδικασία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στη φάση αυτή επεξεργαζόμαστε τις απαντήσεις μας, προσανατολιζόμαστε να συμμετάσχουμε με θεσμικό τρόπο και να παράσχουμε στην επιτροπή πραγματικά δεδομένα γύρω από το πως βλέπουμε εμείς τη διαδικασία, αναφέρουν πηγές μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Βλέπουμε κάποια σοβαρά ζητήματα τα οποία και θα θέσουμε στο πλαίσιο των ερωτηματολογίων, αναφέρουν πηγές άλλου μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Κοινή συνισταμένη για τους δύο αυτούς παίκτες της αγοράς, είναι το γεγονός ότι αν και προσανατολίζονται να συμμετάσχουν στην έρευνα αγοράς της DGCOM συνεχίζουν να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με το εάν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς αλλά και με το εάν συνολικά το εγχείρημα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών θα έχει επιτυχία.

Και αυτό, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ θα είναι και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν και θα αποσταλούν προς την ΕΕ.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις που γίνονται από στέλεχος ανεξάρτητου ηλεκτροπαραγωγού για τα ορυχεία αλλά και τις άδειες των μονάδων του πακέτου.

Στο βορά έχουμε το παράδοξο φαινόμενο τα τρία ορυχεία που συνοδεύουν τη Μελίτη και την άδεια για τη Μελίτη 2, δηλαδή Βεύη, Κλειδί και Λόφοι,  να είναι κλειστά. 

Αντίστοιχα στη Μεγαλόπολη, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα με τις άδειες. Όχι τις άδειες των μονάδων, αλλά τις άδειες συνοδών έργων και υποδομών, των μονάδων υδροδότησης, κλπ. Κάποιες από τις εγκαταστάσεις αυτές είναι κοινές και για τη Μεγαλόπολη 3 και για την 4, ωστόσο η άδεια της πρώτης λήγει το 2025. Θα πρέπει να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα αναφέρουν πηγές της αγοράς. 

Εξίσου σημαντικά βέβαια είναι και τα θέματα βαθμού απόδοσης, παραγωγικότητας, προσωπικού, τα οικονομικά στοιχεία των μονάδων, κλπ που επίσης δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο των πληροφοριών που έχει διατεθεί προς τους συμμετέχοντες στο market test.

Τέλος όπως σημειώνουν άλλες πηγές της αγοράς, καλούμαστε να αποφασίσουμε για μια επιχειρηματική απόφαση, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε κρίσιμες παραμέτρους της λειτουργίας της αγοράς την επόμενη ημέρα. Επίκεινται καθοριστικές και κρίσιμες αλλαγές που ακόμη δεν έχουν τεθεί καν σε διαβούλευση. Πως μπορεί λοιπόν να υπάρξει σοβαρή συζήτηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς και για μια τόσο μεγάλη επένδυση, όταν ακόμη επικρατεί ομίχλη γύρω από κρίσιμες παραμέτρους της λειτουργίας της αγοράς τα επόμενα χρόνια, τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, κλπ. 

Συνοψίζοντας ενώ η συμμετοχή στο market test αναμένεται να είναι μεγάλη, το γεγονός ότι οι παίκτες της αγοράς θα κινηθούν θεσμικά και θα τιμήσουν την πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί από την DGCOMP σε καμία περίπτωση δε μεταφράζεται σε θετική ψήφο για τη διαδικασία και σε συμμετοχή στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν… 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr