Μήνυση κατά Λαυρεντιάδη για τα χρέη της ELFE από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ

 

Μήνυση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες χθες στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η ΔΕΠΑ.

Βάσει της μηνυτήριας αναφοράς, ο ιδιοκτήτης της ELFE κατηγορείται για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν σήμερα τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009, όταν δηλαδή ο Λαυρεντιάδης απέκτησε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και νυν ELFE, τα χρέη ανέρχονταν σε 59 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE καλύπτονταν αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων συνδέονται με την ELFE.

Έτσι, το χρέος διογκώνονταν διαρκώς, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει προοπτική είσπραξής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έτος τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η ELFE εκμεταλλεύτηκε το θεσμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η δικαστική προστασία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης προκειμένου «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ έχουν βρεθεί και στο στόχαστρο των υπηρεσιών της Κομισιόν, οι οποίες φέρονται να προβληματίζονται κατά πόσο η επιδεικνυόμενη μέχρι πρότινος ανοχή στην είσπραξη οφειλών εκ μέρους της ΔΕΠΑ συνιστά κρατική ενίσχυση, που αντίκειται στον ανταγωνισμό.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στην κατάσταση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας και να κινήσει τις διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών.

Αυτός είναι και ο λόγος που, βάσει εντολής που έλαβε από τους μετόχους της εταιρείας, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης, εκπροσωπούμενη από το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Δ. Τζώρτζη και το νέο πρόεδρο, κ. Β. Δότση.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr