Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και προκαλεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τους τελευταίου 18 μήνες κατά τη διάρκεια των διακοπών, δίνοντας στους επενδυτές την ελπίδα ότι το 2018 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από το 2017 για τις τιμές των μετοχών των εταιρειών ενέργειας.

Μπορεί μερικά μικρής έκτασης γεγονότα, όπως η έκρηξη σε ένα αγωγό στη Λιβύη να ώθησε τις τιμές του πετρελαίου μέσα στις γιορτές να φτάσουν τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2015, όμως μόνο μη αναμενόμενη δεν ήταν η άνοδος του πετρελαίου, αφού η αύξηση του ξεκίνησε από το καλοκαίρι, έχοντας φτάσει στο +50% από τότε. 

Η αύξηση φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών του ΟΠΕΚ, η οποία όρισε το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου, με την μείωση της παραγωγής να οδηγεί σε αύξηση της τιμής, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν την συμφωνία τους μέχρι και το τέλος του 2018. 

Οι αγορές άργησαν να ακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη, με αποτέλεσμα ενώ οι αγορές σε όλο τον κόσμο να παρουσιάζουν μια εξαιρετική άνοδο μέσα στο 2017, αυτές των εταιρειών ενέργειας να παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα για τους επενδυτές τους. Καθώς όμως οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ανεβαίνουν, μαζί τους ανέβηκε και το ενδιαφέρον της αγοράς, φτάνοντας τον Δεκέμβριο να σημειώσουν αύξηση που άγγιξε το +10%.

Μετά την απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2014 και το 2015, πολλές χώρες που παράγουν πετρέλαιο, μείωσαν τα έξοδα τους, περιορίζοντας κατά πολύ τα έξοδα για έρευνα και εξόρυξη νέων κοιτασμάτων, με αποτέλεσμα ο όγκος του νέου πετρελαίου που ανακαλύφθηκε να πέφτει συνεχώς, με το 2017 να οριοθετεί τα λιγότερα κοιτάσματα από το 1940. 

Η ολοένα μικρότερη παραγωγή σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, δείχνει πως μακροπρόθεσμα η τιμή του πετρελαίου θα παρουσιάσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr