Οριστικοποιείται η συνεργασία Reganosa - Transgaz για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Το σενάριο που ήθελε την ισπανική Regasifica del Noroeste Spain (Reganosa) να αναζητά συνεργάτη για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς το «αντίπαλο δέος» που προκύπτει από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam  με την ισπανική Enagás, τη βελγική Fluxys και την ολλανδική Gasunie παρουσιάζεται εξαιρετικά ισχυρό, φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, καθώς Reganosa και Transgaz έχουν ήδη συμφωνήσει σε μνημόνιο συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ του energypress.

Στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασίσουν οι μέτοχοι της ρουμανικής Transgaz επί της πρότασης συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία για τη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ώστε να επισημοποιηθούν και οι ακριβείς όροι της μεταξύ τους συνεργασίας.

Υψηλόβαθμες πηγές από την Transgaz  τονίζουν ότι οι δυο εταιρείες έχουν ήδη συμφωνήσει στις βασικές αρχές της ενδεχόμενης συνεργασίας τους και στην παρούσα φάση μελετούν τις λεπτομέρειες της δεσμευτικής προσφοράς που προτίθενται να καταθέσουν από κοινού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικεφαλής του σχήματος θα τεθεί η Reganosa, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις πιστοποίησης που τίθενται από τους όρους του διαγωνισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ρουμανική πλευρά δεν αποκλείει στο σχήμα να εισέλθουν και άλλοι, ισχυροποιώντας έτσι τις προοπτικές της δεύτερης κοινοπραξίας διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ.

Άλλωστε, η ρουμανική εκτίμηση είναι ότι τελικά η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με τίμημα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτι που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, αλλά και της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον των Ρουμάνων για το ΔΕΣΦΑ δεν είναι πρόσκαιρο, καθώς η Transgaz είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τη γαλλική GRTGas του ομίλου Engie, χωρίς τελικά η προσφορά της να προκριθεί, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες ως προς το αν το σχήμα πληρούσε προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές του ΔΕΣΦΑ μετατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 16 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα των διεκδικητών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr