Ανοίγει την όρεξη και σε άλλους παίκτες η αποχώρηση της Shell από την ΕΠΑ Αττικής - Δέλεαρ η εκτεταμένη πελατειακή βάση

 

Χρήστος Στεφάνου

Άλλωστε η συμφωνία με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, παραπέμπει για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς προμήθειας, στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων, υπό τον όρο ότι το όποιο deal θα τύχει της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και ενώ το υπουργείο ενέργειας και η ελληνική κυβέρνηση έχουν καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προωθεί και η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ και εν πολλοίς προβλέπει την αποχώρηση ή μείωση του μεριδίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και την παραμονή της με ενεργό ρόλο στο μάνατζμεντ στην Αττική, εντούτοις στην αγορά ήδη έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν και άλλους παίκτες, μεγάλα μάλιστα ονόματα του ενεργειακού κλάδου, να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να μπουν ως μέτοχοι στην Αττικής. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με την απόκτηση μεριδίου από την υπό αποχώρηση από την ΕΠΑ Shell. 

Η λογική μιας τέτοιας κίνησης είναι προφανής: η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πελατών, έχει πετύχει, όπως και η Ζενίθ  σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, να χτίσει ένα καλό όνομα και σχέσεις εμπιστοσύνης με το πελατολόγιό της και έχει πολύ καλές πιθανότητες να αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά της τόσο γεωγραφικά στην αγορά φυσικού αερίου όσο και προϊοντικά στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Με δεδομένα δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού, να διεισδύσουν μαζικά σε οικιακούς καταναλωτές, πιθανή συνέργεια με την Αττικής, εκτιμάται ότι θα έδινε κρίσιμο πλεονέκτημα σε όποιον παίκτη, “συνασπιζόταν” με την ΕΠΑ.

Κάποιες πληροφορίες που επισήμως ή ανεπισήμως είναι λογικό να μην επιβεβαιώνονται από τους ενδιαφερομένους, θέλουν τη Shell να κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η αποχώρησή της από την αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει - πέραν των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ - βολιδοσκοπήσεις και άλλων πιθανών ενδιαφερομένων, κυρίως από το χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι μόνον.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη - είσοδος και νέου επενδυτή στην ΕΠΑ Αττικής - μπορεί να εκδηλωθεί είτε άμεσα στο πλαίσιο των μετοχικών ανακατατάξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, είτε σε δεύτερο χρόνο, ως εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί εμπλοκή από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες θα κληθούν να εξετάσουν την όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Shell και της ΔΕΠΑ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr