Κρατική Ενίσχυση 26,6 Εκατ. Ευρώ για Ενίσχυση του Έργου της ΔΕΔΑ στη Δ. Ελλάδα

 

Κατασκευή δικτύων 468 χιλιομέτρων και σύνδεση 4.750 καταναλωτών έως το έτος 2023 προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Εταιρείας Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), για τις τρεις πρωτεύουσες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο). Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η ΔΕΔΑ για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται επένδυση της τάξης των 51,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, προκειμένου το τιμολόγιο διανομής να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ώστε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο, απαιτείται κρατική ενίσχυση που ανέρχεται στα 26,6 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης απαντώντας προ ημερών σε ερώτηση στη Βουλή, «αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το ΥΠΕΝ και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία».

Επιπροσθέτως, όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΔΕΔΑ «προκειμένου να εξασφαλίσει χαμηλότοκο δανεισμό από επενδυτικές τράπεζες, όπως το έχει ήδη πράξει στην περίπτωση του δανεισμού για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου η ΔΕΔΑ εξασφάλισε χαμηλότοκο δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ».

Για την κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου δεν υπάρχει δίκτυο μεταφοράς, σχεδιάζεται η μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μέσω βυτιοφόρων σε μεγάλους καταναλωτές, οι οποίοι θα αεριοποιούν το φυσικό αέριο σε δικές τους εγκαταστάσεις. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2016-2025 που κατάρτισε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αναφέρεται και η εκπόνηση του βασικού σχεδιασμού για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού βυτιοφόρων ΥΦΑ στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας.

Το 6ετές (2018-2023) πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων διανομής της ΔΕΔΑ σε νέες περιοχές αποτελείται από τρία στάδια. Το πρώτο αφορά στην ανάπτυξη δικτύων διανομής στις 14 πρωτεύουσες νομών και σε τέσσερις μεγάλες πόλεις των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Το δεύτερο στάδιο αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο), Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά), Ηπείρου (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, Πρέβεζα) και Πελοποννήσου (Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργοναυπλία). Απαραίτητες προϋποθέσεις να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος τροφοδοσίας των δικτύων διανομής (ΥΦΑ ή Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου), οι Περιφέρειες να έχουν εντάξει στα ΠΕΠ κονδύλια για την ανάπτυξη δικτύων διανομής και η ΔΕΔΑ να έχει εξασφαλίσει χαμηλότοκο αναπτυξιακό δάνειο.

Κατά το τρίτο στάδιο θα προχωρήσει η ανάπτυξη δικτύων διανομής επικουρικά προς την κύρια επένδυση που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε νησιά με χρήση φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μέσω οδικού εθνικού δικτύου, ώστε να τροφοδοτούνται οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, τελεί υπό διαμόρφωση. Επισπεύδον για την θεσμοθέτησή του είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εντός του 2018 αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος τροφοδοσίας της Δυτικής Ελλάδας με ΥΦΑ.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που αφορούν σε υποδομές Φυσικού Αερίου, τα οποία εντάσσονται στο γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό και «θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και γενικότερα στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού που αποτελεί τον μείζονα ενεργειακό στόχο της χώρας».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr